‘Görünmez Müzisyenler’ Sergisi…


Toplam Okunma: 4941 | En Son Okunma: 19.11.2024 - 23:33
Kategori: Haberler, Çalgılar

Automatia Musica Foundation’ın ‘mekanik müzik bilincinde bir yolculuk’ ana fikriyle bir araya getirdiği koleksiyonda kendi kendine çalan kağıtlı piyanolar, orglar, müzik kutuları, laternalar gibi müzik otomasyon sistemleri ve mekanik enstrümanlar, 1750’lerden günümüze müzik tarihini, mekanik ve mühendislik ağırlıklı yanıyla yansıtıyor. Aletlerin kusursuz biçimde çalışır durumda olması da dikkat çekiyor. Sergideki 80 laterna, org ve birçok farklı müzik kutusu ile mekanik müzik aletleri, vakıf bünyesindeki süslemeleriyle dikkat çeken 250 parçalık dev koleksiyon arasından seçildi. İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi’nde 25 Şubat 2011’de açılan sergi 29 Mayıs’a dek gezilebilecek…

 

Vakfın “mekanik müzik bilincinde bir yolculuk” ana fikri ile bir araya getirdiği koleksiyonda, müzik otomasyon sistemleri ile mekanik enstrümanlar, 1750’lerden günümüze müzik tarihini, mekanik ve mühendislik ağırlıklı yanıyla yansıtıyor. Aletlerin kusursuz biçimde çalışır durumda olması da dikkat çekiyor. Sergideki 80 laterna, org, müzik kutusu ve mekanik müzik aleti, vakfın bünyesindeki, süslemeleriyle de öne çıkan 250 parçalık bir koleksiyon arasından seçildi.

Avrupa, ABD ve Uzakdoğu’da 25 ayrı şehirde, 1995 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen sergiler, 1 milyon 880 bin kişi tarafından ziyaret edildi. “Görünmez Müzisyenler” diğer ülkelerde daha önce “18. Yüzyıl’da Salon”, “Sokakta… Panayırda…”, “Manuel Zamanlar”, “Orkestrasyon ve Benzersiz Senfoni” gibi başlıklarla sergilendi.

İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi’nde(Hasköy) 24 Şubat 2011’de açılan ve 27 Mayıs’a dek gezilebilecek “Görünmez Müzisyenler” sergisiyle ilgili bilgi veren Automatia Musica Vakfı Uluslararası Sergiler Direktörü Scarlett de Fays, serginin bir grup koleksiyoncunun eserlerinin bir araya getirilmesiyle ortaya çıktığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Bu koleksiyoncular yüzyıllar boyu birçok mucit tarafından elde edilen birbirinden ilginç enstrümanları topluma sunuyor. Bu eserler gördüğünüz gibi hâlâ çalışır durumda. Objelerin bir kısmı Paris’teki müzelerden geliyor.”

MEKANİK ENSTRÜMANLAR
Serginin açılışında konuşan Rahmi Koç Müzesi Genel Müdürü Ertuğrul Duru:
”Bu güzel şehrin, bu güzel müzik kutularının yapıldığı romantik çağda dillere destan bir geçmişi olduğunu, o günleri anlatan kitaplardan okuyoruz. Pera’nın meşhur otellerinin, seçkin lokantalarının, bahar dalı güzelliğindeki pastahanelerinin tavanlarında ve duvarlarında bu sesler bu armoni kim bilir kaç kere çınlamıştır. Şimdi bu güzellikler, bu nostalji, bizleri içine katmak için bu tarihi mekanda yerlerini aldı. Muhteşem bir koleksiyon, tarifsiz güzellikte bir görsel şölen, çok özlediğimiz tamamen doğal seslerden oluşan bir musiki demeti. Sözler, bu sergiyi anlatmak hiç yeterli değil. Mutlaka görmek ve yaşamak lazım. Belçika Musica Automatia Vakfı’na bu muhteşem koleksiyonu topladığı, yaşattığı ve herkesle cömertçe paylaştığı için teşekkür borçluyuz.”

Belçika’nın İstanbul Başkonsolosu Françoise del Marmol da bu serginen açılışında bulunduğu için mutluluk duyduğunu ifade ederek, ”Musica Automatia Vakfı’nın dünya ülkelerine götürdüğü bu serginin Türkiye’ye gelmesinden dolayı çok mutluyuz” dedi.

Sergiyi oluşturma fikrinin bir grup koleksiyoncu tarafından ortaya çıktığını belirten Musica Automatia Foundation Vakfı Uluslararası Sergiler Direktörü Scarlett de Fays de ”Bu koleksiyoncular yüzyıllar boyu icat edilmiş olan bu olağanüstü aletleri kamuoyuna tanıtmayı amaçlamıştır” diye konuştu.

Fays, aletlerin hala sorunsuz çalıştığını ve objelerin bir kısmının Paris’deki bir müzeden geldiğini belirterek, ellerine geçen parçaların, teknik ekip tarafından gerçekleştirilen bakım sayesinde günümüze kadar taşındığını söyledi.

Musica Automatia Foundation Vakfı’nın ”mekanik müzik bilincinde bir yolculuk” ana fikri ile bir araya getirdiği koleksiyonda, müzik otomasyon sistemleri ve mekanik enstrümanlar, 1750′lerden günümüze müzik tarihini, mekanik ve mühendislik ağırlıklı yanıyla yansıtıyor.

Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Uzakdoğu’da 25 ayrı şehirde, 1995 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen sergilerle, bugüne kadar 1 milyon 880 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

SERGİDE YER ALAN ESERLERDEN BAZILARI
1- Adolphe Sax Otomatı ve eşlik eden piyano: Nefesli çalgılar ustası, asıl ününü saksafonu icat etmesine borçlu olan, 1814-1894 yılları arasında yaşamış Belçikalı müzisyen Adolphe Sax anısına Automatia Musica Vakfı için özel olarak üretildi. Dünya üzerinde başka örneği yok.

2- Fenice’ye Övgü: Avrupa’nın en ünlü opera binalarından La Fenice’de 10 dakikalık büyüleyici gösteri. Verdi’nin müziği eşliğinde, değişen mekanize dekoruyla ünlü tiyatroyu selamlayan bir eser. Uluslararası üne sahip Belçikalı sanatçılar Thierry Bosquet ve Michel Dumont tarafından Automatia Musica Vakfı için özel olarak yapıldı.

3- Mills markalı, Violano Virtuosa model otomatik piyano keman: 1910-1920 arası dönemin en büyük 10 icadından biri olarak kabul edilmişti. Görkemli piyano keman, Titanic gemisindeki yerini almak için New York’ta bekliyordu. Talihsiz kaza nedeniyle bu kavuşma gerçekleşemedi.

4- Steck markalı Duo Art Çin dekorlu havalı piyano: Dünyaca ünlü besteci Gershwin’in bizzat ürettiği perfore kağıt rulo sayesinde “Rhapsody in Blue” isimli eseri seslendiriyor. Bir piyanist kadar hassas, tüm nüansları yakalayabiliyor.

Resim galerisi için bkz:
http://www.kanalturk.com.tr/foto-galeri/41141-gorunmez-muzisyenler-sergisi-galerisi.aspx#top

http://galeri.haberturk.com/galeri/index/405735/1/11#galeri




Hoşgeldiniz