TRT’de “Nağmede Şifa” Belgeseli…


Toplam Okunma: 4634 | En Son Okunma: 24.11.2024 - 06:17
Kategori: Haberler

Yapım ve de yönetimini TRT prodüktörleri Muammer Göktürk ile Didem Turgut’un üstlendiği 30’ar dakikalık üç bölümden oluşan “Nağmede Şifa” başlıklı belgeselde; müzikle insan ilişkisi, müziğin insan ruhundaki etkileri ile tarihin ilk dönemlerinden bu yana müziğin tedavi amacıyla kullanılışı işleniyor. Programda Edirne, Amasya, Kayseri ve İstanbul’daki Selçuklu-Osmanlı dar-ü ş-şifaları’nın yanında İstanbul Kazak Kültür Merkezi’nde çekilen geleneksel Kazak müziği örnekleri ile Van ili Ulupamir Köyü’nde yaşayan Kırgızların yaptığı ilginç gösteriler var… (06-12)-(13-19)-(20-26) Mart 2011’de TRT Belgesel Kanalı’nda, saat 15.30’da…

İÇERİK:
1. Bölüm: Tarihin eski dönemlerinde, Orta Asya Türk uygarlıklarında Baksı , Şaman, Kam adı verilen şifacılar ve bunların tedavi yöntemleri ile söz konusu seanslarda kullanılan müzik aletleri ve diğer araç-gereçler tanıtılıyor.

Programa :
İTÜ Türk Musikisi Konservatuarı Öğretim Üyeleri Prof. Şehvar Beşiroğlu ve Yrd. Doç.Haşmet Altınölçek;

TÜMATA (Türk Musıkisi Araştırma ve Tanıtma Topluluğu) Başkanı Doç.Dr. Oruç Rahmi Güvenç,

Trakya Üniversitesi Tıp Fak.Öğr.Üyesi Prof. Levent Öztürk
ve
Sanatçı Gökhan Kırdar konuşmacı olarak katılıyorlar.

Yayın Tarihi: 6- 12 Mart , Saat:15.30 (Dalgalı Yayın) TRT BELGESEL KANALI

TÜMATA bir gösteri sırasında…

2. Bölüm : Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarındaki daruşşifalar ile buralarda yapılan müzikle tedavi uygulamaları ve yöntemlerinin anlatıldığı bu bölümde konuyla ilgili tarihsel belge veçeşitli görsel malzemeler sergileniyor.
 Doç. Oruç Güvenç, Prof. Şehvar Beşiroğlu, Doç.Haşmet Altınölçek, Prof. Levent Öztürk ve sanatçı Gökhan Kırdar açıklayıcı konuşmalarıyla programda yer alıyorlar.

Yayın Tarihi: 13 - 19 Mart, Saat: 15.30 (Dalgalı yayın) TRT BELGESEL KANALI

3. Bölüm : Müzikle tedavi alanında günümüzde yapılan uygulamalar ve bilimsel araştırmaların anlatıldığı bu bölümde, İstanbul NP Hastanesi ile Trakya Üniversitesi’ndeki konuyla ilgili çalışmalar sergileniyor. Ülkemizdeki müzikle tedavi uygulamalarına katılan yabancı sanatçı ve araştırmacılarla yapılan röportajların da yer aldığı bu bölümde kısa adı TÜMATA olan (Türk Musıkisini Araştırma ve Tarıtma Topluluğu’nun konuyla ilgili çeşitli etkinlikleri de tanıtılıyor.

Yayın Tarihi: 20-26 Mart , saat:15.30 (Dalgalı yayın) ,TRT BELGESEL KANALI

(Program, TRT Belgesel Kanalında “Dalgalı Yayın” denilen biçimde, yani her bir bölüm bir hafta süresince her gün değişik saatlerde tekrar edilerek yayınlanacak.)




Hoşgeldiniz