İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı 36. Kuruluş Yıldönümünü Kutluyor…
Toplam Okunma: 7138 | En Son Okunma: 24.11.2024 - 06:54
13 Ekim 1975 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Kuruluş Yönetmeliği” ile kurulan TMDK, ilk Devlet Türk müziği Konservatuarı olma özelliğiyle birlikte ülkemiz kültür-sanat yaşamına kazandırdığı çok sayıda sanatçı, eğitimci ve müzik bilim insanının haklı gururunu yaşıyor. İTÜ TMDK 36. kuruluş yıldönümü etkinlikleri bu yıl 5 Mart 2011 Cumartesi günü saat 15.00’de “Geleneksel Pilav Yemeği” ile başlıyor. Kutlamalar Akşam saat 18.00’de İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Amfisinde gerçekleştirilecek konser ile devam edecek. Konser programı:
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
Barkovizyon Gösterisi
Protokol Konuşmaları
İTÜ TMDK Oda Orkestrası
Şef: Oğuzhan Balcı
Solist: Sercan Halili (3 Telli Klasik Kemençe)
“3 Telli Klasik Kemençe ve Yaylı Sazlar Orkestrası İçin 3 Şiir”
Beste: Oğuzhan BALCI
Bölümler:
1) Ninni
2) Halki (Heybeliada)
3) Tetova’da Pazar Yeri
İTÜ TMDK Korosu
Şef: Neşe Yeşim Altınel Çoban
Hicazkâr Şarkı “Aldı beni aldı beni iki kaşın arası” Bestekâr: Çorlulu
Hicazkâr Şarkı “Gönlümü bir tıfl-ı dil-bâz” Bestekâr: Tahir Ağa
Hicazkâr Şarkı “Ey mutrib-i zevk âşinâ” Bestekâr: Rahmi Bey
Şef: Cihangir Terzi
“Yörü Bre Çiçek Dağı” Yöresi: Sivas/ Şarkışla
Kaynak Kişi: Aşık Ali İzzet
“El Vurup Yaremi İncitme Tabip” Yöresi: Tokat/Zile
“Benden Selam Olsun Bolu Beyine” Yöresi: Kastamonu Çeşitleme
Kaynak Kişi: İhsan Ozanoğlu
Düzenleme: Cihangir Terzi
Şef: Cenk Öztürk
“Pınar” Müzik: A.Samim Bilgen
“İnci Avcıları” Söz ve Koral Uygulama: Serdar Öztürk
Müzik: G.Bizet
“Mevsim Sonu”Söz: Yahya Kemal Beyatlı
Müzik ve Düzenleme: Serdar Öztürk
“Konservatuar Marşı” Söz ve Müzik: Cihangir Terzi
Düzenleme: Emin Sabitoğlu
Konservatuar Tarihçesi
Aşağıdaki yazı İTÜ TMDK Web sitesinden aynen aktarılmıştır:
Bkz: http://www.tmdk.itu.edu.tr/index.php?p=news&newsid=42
“İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUARI KURULUŞ TARİHÇESİ
3 MART 1976
Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1934 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi 4. Dönem 4. Toplantısını açarken, güzel sanatlar politikasına ilişkin düşüncelerini, “Arkadaşlar; Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır. Ancak, bunda en çok çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk Musikisidir. Ulusal; ince duyguları, düşünceleri anlatan; yüksek deyişleri toplamak, onları, bir gün önce, genel, son musiki kurallarına göre işlemek gerekir. Ancak bu düzeyde Türk Ulusal Musikisi yükselebilir, evrensel musikide yerini alabilir” şeklinde ortaya koymuştur. Atatürk’ün temel düşüncesi Türk Musikisinin ana ilkesinin en doğru ve gerçekçi biçimde ortaya koyulması, Türk ulusal musikisinin yükseltilmesini ve evrensel musikide yerini almasını sağlanmaktır. Bu ilke, Atatürk’ün bütün sosyo-kültürel inkılâplarına temel olan “milli öz’ü çağdaş yorumlama” felsefesinin Türk Musikisine yansımasıdır. Bu ilke ile ulusal musikinin özenle korunarak geliştirilmesinin hedef alınmasına ve milletin kendi öz musikisine ısrarla sahip çıkmasına rağmen, milli musikimizin devlet katındaki eğitim yasağı, 20. yüzyılın son çeyreğine kadar sürmüştür.
İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Atatürk’ün ulusal musikimiz için ortaya koyduğu ana ilkenin gerçek anlamı doğrultusunda, Türk musikisini devlet katında belgelemek, örneklemek, araştırmak, yaymak ve çağdaş musikide yerini almasını sağlayacak çalışmalar yapmak amacıyla; tarihinde ilk ve tek kuruluş olarak 3 Mart 1976 günü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hizmete açılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir “Türk Musikisi Konservatuarı” kurulması hakkındaki ilk resmi teşebbüs, zamanın Milli Eğitim Bakanı Ali Naili Erdem’in 28.05.1975 gün ve 379/1269 sayılı yazısı ile başlamıştır. Bunu takiben zamanın Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Emin Bilgiç, 02.06.1975 gün ve 46 sayılı müsteşarlık yazısı ile Ercüment Berker’den
a) 1975 ders yılı başında faaliyete geçebilmesi için Türk Musikisi Konservatuarı’nın müfredat program taslağını hazırlamasını,
b) İhtiva edeceği öğretim ve eğitim kısımlarının tespitini,
c) Öğretim kadrolarının tespitiyle başlıca öğretim elemanlarının teklifini,
d) Kuruluş ile paralel bir şekilde yürütülebilmek ve kuruluşu hukukileştirmek üzere “Türk Musikisi Konservatuarı
Kuruluş Kanunu” taslağını hazırlamasını, istemiştir.
Bu talimat doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda 13.10.1975 gün ve 15382 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Kuruluş Yönetmeliği” ile konservatuar kurulmuş ve 3 Mart 1976’da eğitime başlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 02.09.1975 gün ve 21097 sayılı yazısında konservatuar yönetim kurulu’nun, Ercümend Berker’in başkanlığında Prof. Dr. Muharrem Ergin, Cahit Atasoy, Neriman Tüfekçi, Yücel Paşmakçı, Cüneyd Orhon, Yılmaz Öztuna, İsmail Baha Sürelsan ve Alaattin Yavaşça’dan oluştuğu bildirilmiştir.
1978 yılında siyasi iktidarın değişmesi ile konservatuar, her iki bakanlık arasında düzenlenen protokolle, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir. Bu devirden sonra dönemin Kültür Bakanı Doç. Ahmet Taner Kışlalı ve Müsteşar Şerafettin Turan tarafından konservatuarı kapatmaya yönelik işlemlerin başlaması ile hiçbir sebep gösterilmeden 22 öğretim elemanı, 3 yönetim kurulu üyesi ve yönetim kurulu başkanı görevden alınmış; bu durum 22 Şubat 1979 akşamı radyo ve televizyon haber bültenlerinden duyurulmuştur. Bunun üzerine 23 Şubat 1979 günü yönetim kurulu tüm olarak istifa etmiş ve Başkan Ercümend Berker de aynı gün görevden ayrıldığını bakanlığa bildirmiştir.
Bu dönemde, yönetim kurulu başkanlığına vekâleten Nevzat Atlığ getirilmiş ve geçici bir yönetim kurulu oluşturulmuştur. Kurulan geçici yönetim kurulunda Halil Aksoy, Fikret Değerli, Bekir Sıtkı Sezgin, Yavuz Özüstün, Yalçın Tura, Mutlu Torun, Necdet Varol ve Niyazi Sayın görev yapmışlardır.
1979 yılı sonlarında siyasi iktidarın yeniden değişmesi ve koalisyon hükümetinin işbaşına gelmesi üzerine zamanın Kültür Bakanı, 30 Kasım 1979 gün ve 177 sayılı yazısıyla Konservatuar Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Ercümend Berker’i yeniden atamış ve 175 sayılı yazısıyla yeni yönetim kurulunun teşkili ile görevlendirmiştir. Bu talimat çerçevesinde yönetim kurulu Ercüment Berker, Halil Aksoy, Nida Tüfekçi, Muharrem Ergin, Fikret Değerli, Alaadin Yavaşça, Cüneyd Orhon, Cahit Atasoy, Neriman Tüfekçi, Yalçın Tura’dan oluşmuştur.
1982’de devlet konservatuarlarının YÖK kapsamına alınıp üniversitelere bağlanması sırasında Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Prof. Ercüment Berker’in çalışmaları ile İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Bu yıldan itibaren Prof. Lütfi Zeren, Prof. Fikret Değerli, Prof. Yalçın Tura ve Prof. Dr. Can Etili Ökten, Prof. Dr. Lale Berköz müdürlük görevi yapmıştır.
14 Ekim 2008 tarihinde okulun yöneticiliği kendi yetiştirdiği öğrencilere teslim edilmiş, Prof. Dr. Cihat Aşkın müdür olarak atanmıştır. Yardımcılarının Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Belma Kurtişoğlu’nun olduğu bu yeni yönetim, okulun 34 yıllık başarılarına yenilerini eklemek üzere çalışmaktadırlar.
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı kurulduğu ilk yıllarda eğitimine, Çalgı Eğitimi, Ses Eğitimi ve Temel Bilimler Bölümü ile başlamıştır. Günümüzde eğitim ve öğretim; Çalgı Bölümü’nde 4 ana sanat dalı altında 18 çalgı programı, Temel Bilimler Bölümü’nde Müzik Teorisi Programı, Müzik Teknolojileri Bölümü’nde Çalgı Yapım ve Ses Kayıtları Programları, Ses Eğitimi Bölümü’nde Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Programları, Türk Halk Oyunları, Müzikoloji ve Kompozisyon Bölümleri’nde birer Program kapsamında sürdürülmektedir.
1986 yılında İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak başlayan Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Yüksek Lisans Programlarına, 1988 yılında aynı enstitüye bağlı sanatta yeterlik programlarının eklenmesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarının akademik yapılanmasına da olanak sağlamıştır. Bugün birçok kurumda yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak görev yapan akademisyenler bu programlardan yetişmiştir.
Konservatuarımız 2001 yılında yeninden yapılanma çalışmaları ile 7 bölümün programlarının içinde yer aldığı Türk Müziği Yüksek Lisans Programı ve yurdumuzda ilk defa Müzikoloji ve Müzik Teorisi Doktora Programlarının ortaklaşa yürüttüğü doktora programıyla lisansüstü programlarını İTÜ’nün amaçlarına uygun olarak, çağdaş, uluslar arası düzeyde, zaman zaman yabancı misafir araştırmacıları da derslerinde ağırlayarak devam ettirmektedir.”