Berrak Taranç ve Selman Ada Besteleriyle “İzmir Üzerinde Bir Gökyüzü” Konseri…


Toplam Okunma: 5696 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 16:31
Kategori: Konserler

İzmir’in gökyüzü E.Ü. DTM Konservatuarı Öğr. Üyesi Prof. Berrak Taranç’ın ezgilerinde söz buldu. 16 Şubat 2011 tarihinde İzmir Ahmet Adnan Saygun – Sanat Merkezi’nde icra edilen konserde, bütün eserleri basılan ilk Türk bestecisi Selman Ada’nın “Der Eurhythmus” isimli bestesinin dünya prömiyeri gerçekleştirildi. Ezgi ve sözleri Berrak Taranç’a ait 10 yapıt soprano Aytül Büyüksaraç, bariton Gökhan Koç, piyanist Alexander Mekaev, flüt sanatçısı Hürkan Ayvazoğlu ve bendir sanatçısı Erhan Parlat tarafından seslendirildi…

Grubun sanat koordinatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü Öğr.Üyesi Ragıp Taranç yapmaktadır.

Program

Selman Ada
Der Eurhythmus (İlk Seslendirilişi)
Arioso
Oriantalische Tango
Toccata
(H. Ayvazoğlu & A. Mekaev)

Berrak Taranç
Gizemli Bir Aşk (G. Koç)
Yıllarca Bekledim(A. Büyüksaraç)
Yaşam(G. Koç)
Yıllar Sonra Yeniden(A. Büyüksaraç)
Turkuaz(A. Büyüksaraç & G. Koç)

İsmail Ayvazoğlu
 Bolero Oriental (Flüt ve Piyano için)
(H. Ayvazoğlu & A. Mekaev)

Berrak Taranç
Fokai Kıyılarında(G. Koç)
İmkansız(A. Büyüksaraç)
Afrodit (G. Koç)
Despina(A. Büyüksaraç)
Sonbahar(A. Büyüksaraç & G. Koç)

Berrak Taranç müziğinde duyulan geleneksel Türk müziği makam ve usulleri, Batı müziğiyle içten kaynaşmayı çağrıştırıyordu. Akdeniz müziğinin tüm sıcaklığının duyumsandığı ezgilerde kadın, dostluk, sevgi, barış ve mitolojik atmosfer etkili öyküler, İzmir şehrinin sözel betimlemeleriyle örtüşmüş ve yepyeni bir oluşum olarak sunulmuştu. Çalgılamada bir GTSM aleti olan bendir çalgısının mistik özelliği, flütün mitolojik niteliği piyanonun akıcılığıyla birleşmişti …

İzmir Güzelyalı semtinde bulunan Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki 250 kişilik konser salonuna gelen 350 izleyicinin 100’ü 90 dakika süren konseri merdivenlerde oturma pahasına sonuna kadar izledikleri görüldü.

Hazırlık süreci 2 yıl süren etkinliğin görüntüleri TRT İzmir Televizyonu tarafından kaydedildi.

Soprano Aytül Büyüksaraç mitolojik tanrıça, bariton Gökhan Koç’un ise poseidon olarak nitelendirilen konserin oluşumunda Türkegül Kocaoğlu destekleri kayda geçmiş.

Prof. Berrak TARANÇ
İstanbul Çamlıca Kız Lisesi’ni 1979′da bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümünden 1983′te mezun oldu. Aynı üniversitede Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Yüksek Lisans” yaptı ve “Sanatta Yeterlilik” unvanını aldı.

1984 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarında Öğretim Görevlisi olarak akademik yaşamına başladı.
1990 yılında Yrd. Doçent oldu.
1985 yılında Müzik Ansiklopedisi’ne “Türkiye’de Film Müziği” maddesini hazırladı.

1989′da Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde “İki Çağdaş Besteci Necati Gedikli-Turgut Aldemir” adlı araştırma projesini yayımladı.
1992-1999 yılları arasında “Çalgı Yapım Bölümü Başkanlığı” yaptı. 1995 yılından beri MESAM üyesidir.

1996 yılında “Voice of İzmir” topluluğunu kurdu. Topluluk için söz ve besteler yazdı. 1997-2000 yıllarında bu topluluğu ile UNESCO tarafından düzenlenen “I. /II. İki Denizin Yaratıcı Kadınları Festivali Akdeniz – Karadeniz” festivallerine katıldı. 1997 yılında 1 Eylül Dünya Barış Gününde Selanik Polihini Anfitiyatrosunda topluluk Taranç’ın yönetiminde kendi bestelerinden oluşan dotluk, barış, kadın ve mitolojik şarkılarını seslendirdi. 2000 yılında ise Antik Bizans Çalgıları Müzesinde “KARANTİNALI DESPİNA” adlı müzikli enstelasyonunu (yerleştirmeyi) gerçekleştirdi.

Kurmuş olduğu Voice of İzmir adlı toplulukla bir çok ulusal ve uluslararası festivale katıldı. Topluluğun çalışmaları halen sürmektedir.

“Fokai Kayalıklarında Sirenaların Sesi” şarkısının sözleri ile Ege Kadın Danışma Vakfı tarafından 1998′de “Biz Şiiriz” adlı yarışmada “Jüri Özel Ödülü” aldı.
1999 yılındaki “Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nde (Ankara) Tangolarla Yalnız Bir Kadın Neveser Kökteş” adlı senaryosu ile en iyi belgesel film ikincilik ödülü aldı.

2001 yılında “Anadolu Uygarlıklarının Mitolojik Öykülerinin Günümüzde Türk Müziği ile Sentezi, Kadın, Dostluk, Sevgi, Barış Temaları ile Voice of İzmir” isimli projesi ile Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Uygulama Merkezi (EBİLTEM) proje yarışmasında, Sosyal Bilimler kategorisinde “Mansiyon” Ödülü aldı.
Aynı yarışmada 2003 yılında “Eğitilebilir ve Otistik Özelliği Olan Çocukların Rehabilitasyonlarında, Müzik ile Resim Yetisinin, İletişim Aracı Olarak Kullanılmasında Sosyal Çevre Oluşturma Süreci” isimli projesi ile Sosyal Bilimler Dalında “Birincilik” ödülü aldı.

2002 yılında “Winds of Rembetiko” isimli Klarnet Konçertosu, “Yerel Gündem 21 Kentleri I. Ulusal Kadın Etkinlikleri Festivali”nde, İzmir Sanat’ta seslendirildi.

2002-2004 yılları arasında “Temel Bilimler Bölümü, Türk Sanat Müziği Ana Sanat Dalı Başkanlığı” yaptı.

2003 yılında “Orta Öğretim Alan Öğretmenliğinde Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Ana Bilim Dalı Başkanı” oldu. Halen bu görevini sürdürmektedir.

Bir çok kısa, belgesel, uzun metrajlı filme ve reklam filmlerine özgün müzik yaptı. Tiyatro ve çocuk tiyatroları için özgün müzik yaptı.

Birçok ulusal ve uluslararası sempozyum, konferans, kongre, kurultay, seminer ve panellere bildiri ve workshop çalışmaları ile katıldı.

“Ege Bölgesinde Yaşayan Halk Müziği Ezgileri, Zeybekler ve Elli Altı Ezginin Çeşitli Yönleri ile Kataloglanması” (1988), “Film Müziği Üzerine Denemeler” (Kuram ve Uygulama) (2001) ve “Müziğe Yazınsal Dokunuşlar” (Bildiri Makale Konferans) (2001) “Voice of İzmir” (Belgesel) (2001) adlı kitapları vardır.

2005 yılında Fransız, Alman ve Türk ortak yapımı olan “Bazıları Onlara Levanten Diyor” isimli belgesel film için özgün film müziği tasarladı. Bu filmin “Levanten İzmir” isimli şarkısı Yunanlı şarkıcı Stathis Oulkeroglou’nun yönettiği Agios Stefanos Kadınlar Korosu tarafından Yunanistan’da seslendirildi. Aynı filminin “Levantenlerin Şarkısı” isimli ezgisi Aytül Büyüksaraç tarafından Uluslararası ve Ulusal festivallerde Türkiye’nin Renkleri Gurubu eşliğinde seslendirildi.

Ege Üniversitesi Araştırma Fon Saymanlığı 04-DTMK/002 proje numarası ile “Avrupa Birliği Akdeniz İşbirliği (MEDA) Çerçevesinde Yaşayan Akdeniz Müziklerinin Kökenlerinin Araştırılması (Türkiye – Yunanistan)” isimli projesi 2007 yılında tamamlanarak 180 dakikalık belgesel DVD’si ile birlikte yayımlandı.

2007 yılında Akdeniz Müziğinin Türk ve Yunanlı Kökenleri (Kültürel ve Analitik Çalışma) isimli kitabını yayımladı.

2007 yılında “İki Kıyının Müziği” isimli kitabını yayımladı.

Şu anda “İzmirli Türk Primadonna Aytül Büyüksaraç” isimli kitabını yayıma hazırlıyor.

Selman ADA
Aynı zamanda üst düzey bir piyano virtüozu ve deneyimli bir orkestra şefi olması besteciyi ayrıcalıklı kılmaktadır. 1973’te 20 yaşındayken İstanbul Opera Orkestrasını yönetmeye başladığında “dünyanın en genç opera orkestra şefi” olarak tarihe geçmişti. Fransa’nın müzik eğitimi tarihine ise önce 1965’te 12 yaşındayken yazdığı “Solfej Metodu” ile, daha sonra 1980’de de Ecole Normale Supérieure de Musique’te “Opera Korrepetitörlüğü ve Orkestra Şefliği” bölümünü kurarak geçmiştir. İlk eserleri İstanbul Radyosu’nda yayınlanmaya başladığında (1960) 7 yaşında idi”. (Fransız ve Türk basını)
Selman Ada aynı zamanda bütün eserleri külliyen basılan ilk Türk bestecisidir. (Strube Verlag München-Berlin).
1953’te Ceyhan’da doğdu. 1965’te T.C. Devleti tarafından 6660 sayılı “Harika Çocuk” yasası kapsamına alınarak ailesiyle birlikte Paris Ulusal Yüksek Konservatuvarı’na gönderildi.
Pierre Sancan, Pierre Pasquier, Anette Dieudonné, Christian Manen, Roger Boutry, Elsa Barraine gibi dünya çapında ustalarla çalışarak başta piyano yüksek bölümü olmak üzere solfej, deşifraj, analiz ve oda müziği ve armoni dallarında birinciler birincisi olarak 1971’de mezun oldu. Selman Ada, “Harika Çocuklar” yasası kapsamına alınan tek kompozitör ve orkestra şefidir. 1973’te Genel Müzik Direktörü Robert Wagner’in asistanı ve öğrencisi olarak İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde göreve başladı. 1975’te, son anda hastalanan orkestra şefinin yerine provasız olarak Mozart’ın “Don Giovanni” operasını yönetti.
Olağanüstü başarısı nedeniyle Aydın Gün tarafından hemen bu kuruma orkestra şefi olarak atandı. 1979-1980 arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde genel müzik direktörü olarak çalıştı. 1980’de vefatına kadar tenor Mario del Monaco’nun eşlikçiliğini yaptı. Daha sonra Paris’e dönüp “Ecole Normale Supérieure de Musique” ‘te “opera korrepetitörlüğü ve orkestra şefliği” bölümünü kurarak profesörlüğe atandı. Yedi yıl süren Paris’teki eğitimciliği döneminde müzikteki bilgi ve becerilerini Eğitim Psikolojisi alanında eğitim alarak ve meditasyon yaparak arttırdı.
Ada, bestecilikte yeni bir ekoldür. Kullandığı müzik malzemesi coğrafî olarak Kamçatka’dan Viyana’ya kadar uzanır. Zaman açısından da Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının binlerce yıllık tarihî hazinesine sahip çıkar. Yereli bilgece işler, evrensele bir sihirbaz ustalığıyla taşır”. (Fransız basını 1992)
Yedi yaşından beri beste yapmakta olan S. Ada, orkestra şefi, besteci ve virtüoz piyanist olarak Türkiye’de ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde binden fazla temsil, konser ve resital verdi. Eserleri 1968’den beri Avrupa, Amerika, Asya, Afrika ve Avusturalya’da seslendirilen bestecinin operaları ise “Ali Baba & 40 Haramiler” (dünya prömiyeri 1991 Ankara Devlet Opera ve Balesi) başta olmak üzere 1991’den beri Türkiye’nin bütün opera sahnelerinde sürekli afiştedir. “Mavi Nokta” oratoryosu (dünya prömiyeri 1996 İzmir Devlet Opera ve Balesi metin: Tarık Günersel) 2000 yılında kendi yönetiminde Wiesbaden’de ve Münich’teki “Herkülesalle” ’de İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından “Türkiye’den dünyaya millenium armağanı” olarak üstün başarıyla seslendirildi. Alman basınından “Türkiye’nin ak yüzü” şeklinde övgüler aldı.
Son operası “Aşk-ı Memnu” ‘nun dünya prömiyerini (metin: Tarık Günersel) 23 Ocak 2003’te Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde gerçekleştirdi. (İstanbul prömiyeri Cemal Reşid Rey Operası 2003)
Alman Kompozitörler Cemiyeti “Gema” ’nın üyesi olan Selman Ada’nın oratoryo ve operaları İngilizce, Almanca, Flamanca ve Fransızcaya tercüme edilmekte, bütün eserleri Almanya’da “Strube Verlag München-Berlin” edisyonu tarafından beş dilde basılmaktadır.
2002’de Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde genel müzik direktörü olarak çalışan sanatçı, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde orkestra şefi kadrosunda görev yapmakta.
İcra Edilen ve/veya Basılan Eserlerinin Listesi:
Piyano Eserleri:
• “Piyano İçin Kırk Haramiler” (1960)
• “Piyano İçin Köçekçe” (1964)
• “Piyano İçin 5 Parça” (1965) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Köye Doğru” Piyano İçin Süit (1967) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Nişabur” Piyano İçin Tek Bölümlü Sonat (1973) (Strube Verlag München-Berlin)
• “12 Amodal Prelüd” (Apostrofik Stroflar) Piyano İçin (1980-1991) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Asimagies” (Sihr-i Şark) Piyano İçin 20 Parça (1994) (Strube Verlag München-Berlin)
• “5 Etüd” Piyano İçin (1998) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Rhapsodie” (Nihavend Lunga) Piyano İçin (1998) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Jeux de piano” (Piyano Oyunları) Gençler İçin 24 Parça (2000) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Deutsche Volksliederbuch für Klavier” (2003) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Three Instantaneous” for piano (2004) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Mini Piano” Piyano İçin Küçük Parçalar (2004) (Strube Verlag München-Berlin)
Oda Müziği Eserleri:
• “3 Avrasyalı” Flüt ve Klavsen İçin Süit (1994) (Edition Zurfluh Paris1994)(Strube Verlag München-Berlin 2004)
• “Valse Charmante” (Cazibe Valsi) Klarinet ve Piyano İçin (1999) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Karciğar Oyun Havası” (Tanzlied) Nefesli Beşli İçin (2001) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Süit” Nefesli Beşli İçin (2001) (Strube Verlag München-Berlin)
• “2 Konser Prelüdü” Flüt-Viyola ve Harp İçin (2002) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Drei Konzertstücke für 2 Trompetten” (2003) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Der Eurhythmus” für Flöte und Klavier (2003) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Blech-Quartett” für Trompete, Horn, Posaune und Tuba 2003 (Strube Verlag München-Berlin)
• “Kleine Jazz Süite“ für Streichquartett (2003) (Strube Verlag München-Berlin)
• “4 Préludes pour Guitare” (2003) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Drei Byzantynische Tänze“ für Klarinette und Klavier (2003) (Strube Verlag München-Berlin)
Şan-Piyano Eserleri:
• “Osmanische Lieder” (Dök Zülfünü Meydâne Gel) (1977) Für Bariton (oder Bass) und Klavier. (Strube Verlag München-Berlin)
• “Türküler Şarkılar” Piyano ve Şan İçin Albüm (1977-2001)
• “5 Mozaik-Nağme” Bariton ve Piyano İçin (2000) (Şiirler: Tarık Günersel)
• “Oper-Arien” Şan ve Piyano İçin (2003) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Übungsbuch für Sänger” mit Begleitung des Klaviers (2003) (Strube Verlag München-Berlin)
Koro Eserleri:
• “Yemen Türküsü” (Büyük Koro için) (Aşk-ı Memnu operasından) (2002) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Rast Semai” (Dede Efendi’den hareketle) (Büyük Koro için) (Aşk-ı Memnu operasından) (2002) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Gidelim Göksu’ya” (Türkü) (Büyük Koro için) (Aşk-ı Memnu operasından) (2002) (Strube Verlag München-Berlin)
Senfonik Eserleri:
• “40 Haramiler Uvertürü” (1990)
• “2 Raks” (Ali Baba & 40 Haramiler operasından) (1990)
• “Symphony” 2004
Oratoryo/Orkestra-Şan Eserleri:
• “Mavi Nokta” Poetik Opera (9 Bölüm, libretto: Tarık Günersel) (1995) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Ballade” Mezzo Soprano ve Küçük Orkestra İçin (2004) (Şiir: Gülseli İnal: “Yapayalnızsındır”)
Operalar:
• “Ali Baba & 40 Haramiler” Opera 2 perde (libretto: Tarık Günersel) (1990) (Strube Verlag München-Berlin)
• “Aşk-ı Memnu” Opera 2 perde (libretto: Tarık München-Berlin) Günersel) (2002) (Strube Verlag




Hoşgeldiniz