Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Müzikal Sergi CRR’de…
Toplam Okunma: 3491 | En Son Okunma: 19.11.2024 - 11:53
Enderûn-ı Hümâyûn’dan Mûsika-yı Hümâyûn’a… İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Osmanlı Sarayı Enderun Mektebi’nden başlayan ve batılılaşmanın ilk safhası Mûsika-yi Hümâyûn’a devam eden müzikal yolculuğumuzun hikayesinin anlatılacağı “Enderun’dan Mızıkaya” başlıklı konserle sanat sezonunu açıyor. Konser, müzikal tarihimizde Türk ve batı müziği’nin birlikteliği ve uyumu gösterirken, günümüzde yaşanan müzikal ayrımcılığa da eleştirel bir bakış açısı getiriyor. CRR Türk Müziği Topluluğu & CRR Senfoni Orkestrası ve Hakan Aysev & Ahmet Özhan aynı sahnede dinleyicileriyle buluşacak. Şef: İhsan Özer. Tarih: 11 Ekim 2010 Pazartesi, saat 20.00 …
Enderûn-ı Hümâyûn’dan Mûsika-yı Hümâyûn’a …
Ünlü tenor Hakan Aysev ve Türk Müziği’nin güçlü sesi Ahmet Özhan’ın aynı sahneyi paylaşacağı Enderun’dan Mızıkaya başlıklı konserde sanatçılara İhsan Özer yönetimindeki CRR Türk Müziği Topluluğu ve CRR Senfoni Orkestrası eşlik edecek.
Hem Türk Müziği hem Batı Müziği bestelediler…
Görsel öğelerle zenginleşecek konserin repertuarı Sultan IV. Murad Hân’dan Dede Efendi’ye, Sultan II. Mahmud Hân’dan Donizetti Paşa’ya, Hacı Arif Bey’den Zati Arca’ya, İsmail Hakkı Bey’den Ahmet Adnan Saygun’a, Sadettin Kaynak’tan Hasan Ferit Alnar’a, Cemal Reşit Rey’den Yalçın Tura’ya kadar pek çok bestekârın eserlerinden oluşuyor. Konserde ayrıca Türk Musikisi alanında eşsiz eserler veren bestekarların başarılı batı müziği çalışmaları yine batı müziği bestecilerinin hayranlık uyandıracak Türk Musikisi çalışmalarına yer verilecek.
Enderun’dan günümüze müziğin hikayesi…
Bir saray üniversitesi olan Enderun’da, IV. Murad Han zamanında müzik eğitimi başlamıştı. Önemli musikişinaslar ve bestekarlar yetiştiren bu okul 1833 yılında II. Mahmud tarafından kapatılmıştır. II. Mahmut Mehterhane yerine batı tarzında “Musika-yı Hümayûn”u kurmuş, bu Tanzimat Dönemi öncesi batılılaşma hareketinin ilk kez müzik alanında yaşanmaya başlandığının da bir kanıtı olmuştur.
II. Mahmut “Musika-yı Hümayûn”un başına Vaybelim Ahmed Ağa’ya, sonra Fransız Vanguel’e vermiş, daha sonra da, 1828’de, bir zamanlar Napoleon’un yanında çalışmış olan İtalyan Donizetti’yi getirterek Bando’nun başında görevlendirmişti. Cumhuriyet’in ilanından az sonra, Nisan 1924’de, Musika-yi Humâyûn bünyesinde yer alan Orkestra, Bando ve İnce Saz takımı Ankara’ya çağırılarak, Riyaset-i Cumhur Mûsikî Heyeti’ne dönüştürüldü. Bu takımın üyelerinden Bando, sırasıyla Riyâset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası, daha sonra da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası adını alarak bugün de aynı adla etkinliklerine devam etmektedir.