7. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali …
Toplam Okunma: 4000 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 11:30
Kültürel coğrafyamızın bizce tanınmayan seslerini, müziklerini izleme imkanı bulduğumuz 7. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali 22 Eylül 2010’de Fars klasik müziğinin önemli ismi Hossein Alizadeh & Hamavayan Ensemble ile başlıyor(22-30 Eylül 2010). Başka kimler yokki?.. Endonezya’dan Gamelan Semara Ratih, Çin Geleneksel Müziği - Soul to Formosa, Tuva Geleneksel Müziği ve Kalyama - Alash Ensemble, Ortodoks Kilise Müziği - Tropos Bizans Korosu, Pakistan - Qawwali Mehr Ali & Sher Ali Qawwal, Mali – Kora Toumani Diabaté, Hindistan - Karnatik Müzik Nirmala Rajasekar…
7. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali
22-30 Eylül 2010
Program
22 Eylül Çarşamba
İran
Fars Klâsik Müziği
Hossein Alizadeh & Hamavayan Ensemble
İran geleneksel müziğinin yaşayan iki büyük ustası, Hossein Alizadeh ve Madjid Khaladj, Alizadeh’in kurduğu ve genç kuşağın en yetenekli sanatçılarını bir araya getiren Hamavayan Ensemble eşliğinde sahne alacaklar. 2006 yılında Grammy ödülüne aday gösterilen Alizadeh, başta tar, setar ve şurangîz olmak üzere İran telli sazlarındaki ustalığı ve İran müzik geleneğine dâir derin bilgisi ile bu müzikte mükemmelliğin timsâli olarak bilinir. Khaladj, İran ritim sazlarındaki tartışmasız maharetinin yanı sıra dünya ritim sazlarının icrâsında da önde gelen bir isimdir. Topluluğun, Türkiye’de verecekleri bu ilk konserde dinleyiciler, İran geleneksel müziğinin en güzel örneklerinin yanında Alizadeh ve Khaladj’ın büyüleyici doğaçlama icrâlarını da dinleme fırsatı bulacaklar.
23 Eylül Perşembe
Bali / Endonezya
Gamelan
Gamelan Semara Ratih
Gamelan, Endonezya’nın Bali ve Java adalarında yaygın müzik topluluklarına verilen addır. Bu müzik genelde demir, ağaç, bambu ya da tunçtan yapılmış, her birinin sesi bir notaya ayarlı vurmalı sazlarla yapılır. Tüm topluluk, büyülü ve insanı kendinden geçiren motiflerle süslü bu müziği beraberce icrâ ederler. Bali adasının en önde gelen sanatçılarından Gung Anom Putra tarafından idare edilen Semara Ratih, adadaki en önemli gamelan ekiplerinden biridir. 2010 Avrupa turnelerinin son ayağında Konya’da sunacakları gösteri, Türkiye’de yapılan ilk tam teşekküllü Gamelan gösterisi olacaktır. Bu program, Amsterdam menşeli Anmaro Asia Arts ile ortak düzenlenmektedir.
24 Eylül Cuma
Tayvan
Çin Geleneksel Müziği
Soul to Formosa
Yeni kuşağın dört seçkin sanatçısı tarafından kurulan Soul to Formosa, hem kadîm Çin uygarlığının müziğini hem de Tayvan kültürüne ait şarkıları seslendirmektedir. Her biri ünlü birer icrâcı olan topluluk sanatçıları, konserde Çin klâsik müziğinde yaygın olarak kullanılan ruan, di, yangqin ve erhu isimli geleneksel sazları icrâ ederek tanıtacaklar.
25 Eylül Cumartesi
Tuva
Tuva Geleneksel Müziği ve Kaylama
Alash Ensemble
Alash Ensemble, Orta Asya’da bulunan Tuva Cumhuriyeti’nden gelmektedir. Yüzölçümü oldukça küçük olan bu bölge, dünya geleneksel müzikleri alanında çok önemli bir yere sahiptir. Bu ülkeden çıkan müzisyenler, eski Türkler ve hâlen bölgede bulunan Türk topluluklar da dahil olmak üzere Orta Asya halklarının hepsinde kullanılan bir tekniğe müzikal kıymet katarak bunu bütün dünyaya tanıtan sanatçılardır. Türkçe’de kaylama olarak bilinen, gırtlaktan bir çok nota içeren karmaşık bir sesin çıkarılmasına dayalı bu tekniğin ustası dört kişiden oluşan Alash Ensemble, hem geleneksel müziğe olan bağlılığı hem de yeniliklere çıklığı ile son dönem Tuva müziğinin öne çıkan topluluklarından biridir.
26 Eylül Pazar
Yunanistan
Ortodoks Kilise Müziği
Tropos Bizans Korosu
2005 yılında Constantinos Angelidis tarafından kurulan ve kısa sürede büyük bir üne kavuşan Tropos Bizans Korosu, Yunan Ortodoks dînî müziklerinin korunması için faaliyet göstermektedir. Bu müziğin yapısı, Türk klâsik müziğinin melodik yapısı ile çarpıcı benzerlikler taşımaktadır. Türk klâsik müziğinin beslendiği ve tarihî süreç içinde icrâ edilip yaşatıldığı en önemli kurum sayılan Mevlevîliğin merkezi Konya’da yapılacak bu konser, bu açıdan da ayrı bir önem arz etmektedir.
27 Eylül Pazartesi
Pakistan
Qawwali
Mehr Ali & Sher Ali Qawwal
10. yüzyılda Çiştî dervişler arasında ortaya çıkan ve günümüze kadar değişim göstererek gelen Qawwali, dînî mesajları müzik yardımı ile nakletmeyi ve bir çeşit rûhî coşkunluk, yani vecd hâli meydana getirerek dinleyenleri Yüce Yaradıcı’ya yaklaştırmayı amaçlar. Büyük mutasavvıf velîlerin şiirleri ve Hint müzik geleneğinin bir bileşimi olarak meydana gelen bu müziğin tüm dünyada tanınması, ünlü sanatçı merhûm Nusrat Fateh Ali Khan ile olmuştur. Festival’e katılan Qawwali topluluğunun başındaki Mehr Ali ve Sher Ali, müzikal şecerelerini Nusrat Fateh Ali Khan’a dayandırmaktadırlar. Topluluk, bu baş döndürücü müziği aynı tarzda icrâ eden ender topluluklardandır.
28 Eylül Salı
Mali
Kora
Toumani Diabaté
Dünya müziğinin en önde gelen sanatçılarından, 2004 Grammy ödülü sahibi Toumani Diabaté, Afrika’nın 21 telli sazı “kora”yı dünyaya tanıtan isim olmuştur. Kora’nın Kralı olarak bilinen ünlü Sidiki Diabaté’nin oğlu olan Toumani, en eski griot ailelerinden birine mensuptur. Kendisinden önce aile içinde tam yetmiş iki kuşak boyunca babadan oğula aktarılan bu bir çeşit destancılık geleneğinin günümüzdeki temsilcisi olan sanatçı, bu kadîm sazı sadece korumakla kalmamış, aynı zamanda geliştirmiştir. Toumani, eşsiz tekniği ve ulaşılamaz ustalığı ile, tüm dünyada milyonlarca dinleyicisini büyülemektedir.
29 Eylül Çarşamba
Hindistan
Karnatik Müzik
Nirmala Rajasekar
Nirmala Rajasekar, dünyanın en kadîm, en incelmiş müzik geleneklerinden birini, Hint Yarımadası’na özgü 2000 yıllık Karnatik Müziği temsil etmektedir. Aynı zamanda iyi bir ses sanatçısı da olan Nirmala, vîna ustasıdır. Eşsiz güzellikteki içli sesi ile vîna, en az Karnatik müzik kadar eski bir sazdır. Hindu dininde müziğin, bilginin ve tüm sanatların tanrıçası sayılan Saraswati, elinde bir vîna olduğu halde tasvîr edilir. Bilindiği kadarıyla Türkiye’deki ilk canlı vîna icrâsına sahne olacak bu konserde sanatçıya, mridangam, ghatam ve kanjira adlı Hint ritim sazlarının icrâsında son derece usta üç müzisyen eşlik edecek.
30 Eylül Perşembe
Türkiye
Türk Tasavvuf Müziğinden Örnekler ve Semâ Töreni
Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu
Semâ, sözcük olarak “işitmek” anlamındadır. Mevlevîler arasında ise, mûsikî nağmelerini dinlerken vecde gelip hareket etmek, kendinden geçip dönmek anlamına gelir. Sembolik olarak kâinâtın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaradıcı’ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunun idrâkine vararak, “İnsan-ı Kâmil” yani “Olgunlaşmış İnsan” olmaya yönelişini anlatır. Semâ ayakta, sessizce ve dönerek yapılan bir zikirdir. Semâzenler her dönüşte içlerinden sessizce “Allah” diyerek zikrederler.
web: www.mistikmuzikfest.com
facebook: www.facebook.com/MysticMusicFest
youtube: http://www.youtube.com/user/KonyaMysticMusicFest#p/u