“Cüneyd Orhon I. Uluslararası Kemençe Sempozyumu” Aralık 2010’da…
Toplam Okunma: 3740 | En Son Okunma: 19.11.2024 - 12:00
Geleneksel Türk sanat müziğinde ve son yıllarda serbest & popüler müzik gruplarında tınısına pek alıştığımız armudi kemençe’nin müziğimize kazandırılmasının üzerinden hemen hemen 150 yıl geçti. Çalgıya emek vermiş Tanburi Cemil Bey’den bu yana icra açısından kişilik kazanmış birçok kemençe sanatçımız o akıcı, özgün armudi kemençe tınısını kulaklarımıza yerleştirdi. Hatta sınırlarımızı aşan derecede bize özgü bir kemençe biçimi ile kemençe tınısı meydana getirildi. Kemençe icrası ve dört telli kemençe versiyonu & gelişimi üzerine çalışmalarıyla Türk müzik tarihine geçmiş olan kemençe duayenlerimizden Cüneyt Orhon(1926-2006) anısına İTÜ TMDK tarafından 01-03 Aralık 2010 tarihlerinde -İstanbul’da- “Cüneyd Orhon I. Uluslararası Kemençe Sempozyumu” düzenleniyor. Sempozyuma katılabilmek için bildiri özetlerinin 10 Eylül 2010 tarihine kadar kemencesempozyumu@gmail.com veya kemence@itu.edu.tr adreslerine gönderilmesi gerekiyor…
Sempozyumda H.S. Arel isteklendirmesiyle Dr. Z.R.Tinel’in 1926’da kaleme almaya başladığı Osmanlıca el yazması “Asri Kemençe” çalışmasının Dr. Ayhan Sarı tarafından yayına hazırlanmış kitabı ve dört telli kemençe hakkında yine Ayhan Sarı tarafından 1984’de yapılmış, bugüne değin yayınlanmamış, o dönemin kemençe ile ilgili ilginç bilimsel uğraşı, tesbit ve anıların yer aldığı “Cüneyd Orhon röportajı” ilk kez müzik dünyamıza sunulacak.
Kemençe Sempozyumu
Türk müziğinin vazgeçilmez çalgılarından biri olan kemençeyi ele alarak, tarihsel süreci, farklı coğrafi bölgelerdeki çeşitleri, icra farkları, üslupları ve gelişim aşamalarını incelemek ve yetiştirdiği en büyük icracılardan biri olan Cüneyd Orhon’u anmak, Onun kemençeye ve Türk müziğine katkılarını ayrıntılı olarak tartışmak üzere “Cüneyd Orhon Uluslararası Kemençe Sempozyumu” düzenlenecektir.
İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Bölümü tarafından 1-3 Aralık 2010 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Sosyal Tesislerinde düzenlenecek olan sempozyuma Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden, müzik ve farklı alanlardan öğretim üyeleri, araştırmacılar ve öğrenciler katılacaktır. Sempozyum, müzik ve ilgili disiplinlerden kemençe ve benzeri çalgılarla ilgili bildirileri bir araya getirerek, bilgi alış-verişi sağlayacaktır. Sempozyumdaki sunuşlarda kullanılacak diller Türkçe ve İngilizcedir.
Sempozyuma katılmak için aşağıdaki alt başlıklara göre belirlenecek en fazla 300 kelimelik özetlerin 10 Eylül 2010 tarihine kadar kemencesempozyumu@gmail.com, kemence@itu.edu.tr adreslerine gönderilmesi gerekmektedir.
Türkiye’den katılacakların özetleri aynı zamanda İngilizce olmalıdır.
Sempozyum aşağıdaki konu başlıkları başta olmak üzere, çalgı ile ilgili diğer başlıklara da açıktır.
ALT BAŞLIKLAR
1.Türkiye ve Yakın Coğrafyalarda Kemençe Benzeri Çalgılar
2. Türkiye ve Yakın Coğrafyalarda Kemençe Benzeri Çalgıların Karşılaştırılması
3. Kemençe için yazılan yeni besteler
4. Kemençe Beşlemesi
5. Kemençede İcra Teknikleri, Üslup ve Ekolleri
6. Kemençe İcrasında Rum Geleneği
7. Kemençe Yapımcıları ve Kemençe Yapımında Yeni Teknikler
8. Kemençe Eğitimi ve Yöntemleri
KURULLAR
Bilim Kurulu
Prof. Dr. Cihat Aşkın
Prof. Şehvar Beşiroğlu
Prof. Nermin Kaygusuz
Yrd. Doç. Dr. Gözde Çolakoğlu
Yrd. Doç. Dr. Neva Özgen
Yrd. Doç. Hakan Şensoy
Dr. Bülent Aksoy
Dr. Ayhan Sarı
Dr. Panagiotis Paulos
Yücel Açın
Düzenleme Kurulu
Prof. Nermin Kaygusuz
Yrd. Doç. Dr. Gözde Çolakoğlu
Yrd. Doç. Dr. Neva Özgen
San. Öğr. Gör. Zeynep Barut
San. Öğr. Gör. Yücel Açın
San. Öğr. Gör. Ali Yılmaz
Öğr. Gör. Hatice Doğan Sevinç
Arş. Gör. Merve Eken Küçükaksoy
Arş. Gör. Ali Tan
Arş. Gör. Ali Tüfekçi
Arş. Gör. Serhat Turunç
Arş. Gör. Tunç Buyruklar
Keynote Speaker
Yrd. Doç. İhsan Özgen
Dr. Bülent Aksoy
Dr. Panagiotis Paulos
Kayıt Ücreti;
Normal: 100 Euro
Öğrenci: 25 Euro
İŞBANKASI VALİDEÇEŞME ŞUBESİ (1094) 206121
IBAN: TR 080006400000110940206121
DETAYLI BİLGİ İÇİN SEMPOZYUMUN WEB ADRESİ:
http://www.kemencesempozyumu.itu.edu.tr/