Cihat Aşkın & Yair Dalal konseri Tel Aviv’de…
Toplam Okunma: 3606 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 09:30
Cihat Aşkın, Ortadoğu’nun en önemli keman sanatçılarından biri olan Yair Dalal ile beraber bu akşam (4 Ağustos 2010) Tel Aviv Operası’nda bir konser veriyor. Konserde Aşkın, Yair Dalal’ın “Ararat” isimli eserini seslendirecek. Sanatçılara perküsyonda Erez Monk eşlik edecek… İki ülke arasında tırmanan gerginliğin giderilmesini uman her iki sanatçı için de kültür ve sanat paylaşımı, barışın ve huzurun sağlanması yönünde atılabilecek bir adım olarak nitelendiriliyor…
Sadece İsrail ve Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde yaşanan acı olayların sona ermesini temenni eden Yair ve Aşkın için müzik; din, dil ve ırk gözetilmeden herkesi bir araya getiren en etkili iletişim yolu.
Yair Dalal aynı zamanda önemli bir ud sanatçısı. Birçok kez Türkiye’ye gelerek konserler verdi. 2010 İstanbul - Avrupa Kültür Başkenti Ekim ayı etkinliklerinden 1.Uluslararası Yorgo Bacanos Ud Festivali’ne davet edilmediği için üzgün olduğunu dile getiren Yair Dalal, iki ülke arasında yaşanan tatsız olayların bu aşamada etkili olduğunu düşünüyor.
Cihat Aşkın ise müessif olayın akabinde İsrail’de konser verecek olan ilk Türk sanatçısı. Bundan dolayı tedirgin olmadığını dile getiren Aşkın, doğru ve güzel olan herşeyin paylaşıldıkça artacağına inanıyor. Aşkın’a göre bir diğer önemli yol da eğitim! Fakülte üyesi olarak davet edilen Aşkın, Keshet Eilon’da ders veriyor.
İsrail’de bulunan Keshet Elion, dünyanın önde gelen keman ustalarının bir araya gelerek ders verdikleri önemli bir kültür noktası. Bu yıl 20. yaşını kutlayan Keshet Eilon, dünyanın her yerinden genç keman sanatçılarının uğrak yeri.
Cihat Aşkın, 1999’dan beri Keshet Eilon’da Türkiye’yi temsil ediyor.
* * * * *
Yair Dalal (d.1955)
1955 yılında doğan Yair Dalal; besteci, kemancı, udi ve şarkıcıdır. İsrailli etnik müzisyen olan Dalal, dünya müziğinin genel sahnesini şekillendirmede önemli bir rol oynar. Geçtiğimiz on yılda, çok sayıda ve farklı kültürleri kapsayan, otantik bir şekilde İsrail’in kültürlerini temsil eden ve bu kültürleri müzik sayesinde bir bütün halinde birleştiren 11 albüm meydana getirmiştir.
Dalal’ın eserlerinin çoğu, onun klasik ve Arap müziğinin her ikisinde de derin müzik becerilerini ve aynı zamanda çöl ve çöl sakinlerine olan güçlü eğilimini yansıtır. Dalal’ın ailesi İsrail’e Bağdat’tan gelmiş olup, müzik eserlerinde onun Iraklı kökleri saklıdır. İster kendi başına çalışıyor olsun, ister kendi topluluğu Alol ile olsun, Dalal, Irak ve Yahudi Arap müziğini, Balkanlardan Hindistan’a kadar uzanan farklı kültürel ortamlardan kaynaklanan bir dizi etkilenimle birlikte örerek yeni bir Orta Doğu müziği meydana getirir. Çağrıştırıcı nitelikteki besteleri eşsiz ve canlı seslerden oluşurlar.
Dalal, müzikle uğraşmanın dışında, zamanını bazı müzik geleneklerini – Babil müzik geleneği ve Bedevi (Sinai çölü göçerleri) müziğini koruyarak kaybolmalarını önlemeye ayırmaktadır.
Geçtiğimiz yıllarda dünya çapında konserlerde çalmış, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen değişik disiplinlerdeki üst düzey müzisyenler ile birlikte çalışmıştır. Bunların arasında, ünlü batı klasik müzik şefi Zubin Mehta, Jordi Savall ve Hesperion XXI, L. Shankar, Hamza El Din, Ömer Faruk Tekbilek, Michel Bismuth, Ken Zuckerman, Alam Khan, Jim Santi, Armand Aamar, Shlomo Mintz, Maurice El Medioni, Mustafa Raza, Cihat Aşkın, Necati Çelik, Ensemble Kaboul, Adel Salameh, Morwan Abado, Oslo Filarmoni Orkestrası, Kamerata Jerusalem Orchestra, Melmo senfoni orkestrası ve bunlar gibi daha birçokları yer almaktadır.
Dalal, İsrail’de ve diğer ülkelerde, çeşitli müzik eğitim enstitülerine katılmakta ve dersler vermektedir, örneğin “Keshet Eilon”-Keman atölyeleri, ISME-Müzik Eğitimi, Geleneksel Müzik ve Dans Avrupa Ağı, Mendecino Orta Doğu Müzik Kampı (ABD). Dalal, ayrıca İsrail’de Akdeniz Müzik Diyalogunu başlatan kimsedir.
Müzik konusundaki çabalarının yanında, Dalal, aynı zamanda, zamanının ve enerjisinin çoğunu farklı kültürler, özellikle de Yahudiler ve Araplar arasındaki ideolojik engelleri kaldırma konusuna adayan bir barış eylemcisidir de. Dalal, 1994 senesinde Nobel Barış Ödülü gala konserinde, İsrail Başbakanı İzak Rabin, Dışişleri Bakanı Şimon Perez ve Filistin lideri Yaser Arafat’ın şerefine bir performans sunmuştur.
Dalal, müziğini ve İsrail müziğine olan katkısını onaylayan çeşitli İsrail ödülleri almış ve ayrıca 2000 senesinde Jordi Savall’in topluluğunun bir elemanı olarak Grammy ödülüne aday gösterilmiştir. BBC 2003 dünya müziği ödülleri tarafından da, müzikteki başarılarından dolayı orta doğudan en iyi müzisyen olarak aday gösterilmiştir.
* * * *
________________________________________
İstanbul I. Ud Festivali Yönetimi’nden Açıklama (22 Eylül 2010)
Musiki Dergisi’nin http://www.musikidergisi.net/?p=1564 adresinde yayınlanan “Cihat Aşkın & Yair Dalal konseri Tel Aviv’de…” başlıklı yazıda “…2010 İstanbul - Avrupa Kültür Başkenti Ekim ayı etkinliklerinden 1.Uluslararası Yorgo Bacanos Ud Festivali’ne davet edilmediği için üzgün olduğunu dile getiren Yair Dalal, iki ülke arasında yaşanan tatsız olayların bu aşamada etkili olduğunu düşünüyor.” denilmektedir.
Bu yazıyı Yair Dalal’ın Türkiye ve İsrail arasındaki sorunlar nedeniyle İstanbul 1. Uluslararası Yorgo Bacanos Ud Festivali’ne davet edilmediğini ima eden ifadelere cevap hakkımız doğduğu için gönderiyorum.
Sayın Yair Dalal’ın festivalimize davet edilmemiş olmasının Türkiye ve İsrail arasındaki sorunlarla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Festival bütçesi yaklaşık 7 yabancı ve 15 Türk sanatçıyı karşılayacak şekilde teklif ederek onaylanmış olup, bize bütçe verilen kalemler için ilave harici sponsor kullanmamıza izin verilmemektedir. Festival organizasyon komitesi, belirlediği tema doğrultusunda mevcut network’ünü kullanarak, tahsis edilen resmi bütçe sınırları dahilinde sınırlı sayıda sanatçıya davet gönderebilmiştir. Olumlu geri dönüşleri değerlendiren komitemiz, festivalden haberdar olup bizimle temasa geçen yeni sanatçıları festival kadrosuna dahil etmek için de samimi bir çaba içerisine girmiştir.
Bu bilgiler ışığında, bizim açıklamalarımıza/cevaplarımıza sitenizde yer vermenizi rica ediyoruz. Saygılarımla,
Yasemin Tahir
Uluslararası Ud Festivali Sorumlusu
www.istanbuloudfestival.com