Yakutistan’da Dillerdeki Pınar Köksal Şarkısı…


Toplam Okunma: 6693 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 21:44
Kategori: Haberler

Beste ve şiir/güfteleriyle sevenlerinin gönlünde hoş sadalar oluşturan Pet Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkan Yrd. Pınar Köksal, iş hayatındaki yoğun temposunun yanısıra müziğe gönül vermiş sanatçı kişiliğiyle de yıllardır birçoğumuzun tanıdığı değerimiz. Çabalarıyla da adeta bir Türk müzik elçimiz. Bu çabalarının sonucu kendi şarkısının Kuzeydoğu Rusya’da Türk Özerk Cumhuriyeti olan Yakutistan (Saha)’da seslendirilmesiyle alınıyor. Şarkının yarısı yakutça, yarısı Türkçe ve şu anda oralarda dillerde…Yakutistan’’ın genç müzisyeni Anatoliy Bournachev seslendirmiş…

Bir beste onlarca, yüzlerce, milyonlarca insanın aslında…

Ama paylaşabilirseniz!..

Yoksa o yetiniz, paylaşamazsınız tek bir odayı!..

Pınar Köksal (çalgı: Türk Lavta’sı) …

Anatoliy Bournachev

Bestesi Pınar Köksal’a, güftesi Nurettin Baykal’a, giriş müziği Göksel Baktagir’e ait ŞARKILAR SÖYLÜYORSAN’ı Anatoliy Bournachev seslendirmiş, Fotoğraflar Pınar Köksal’ın objektifinden…

. . . . .

Şarkıyı dinlemek için: (play’e 3 kere tıklayınız)
http://www.korhaber.com/korhaber_video/yakut.htm

YAKUTİSTAN ÖZERK CUMHURİYETİ
Rusya’da, Sibirya’nın kuzeydoğusunda, Kuzey Buz Denizi ve Laptev Denizi kıyısında özerk cumhuriyet. Başkenti Yakutsk’tur. Ülke topraklarının yüzde 70’i ormanlıktır (tayga). Yakutistan, Verhoyansk ve Oymyakon ile birlikte, dünyadaki en düşük sıcaklıkların (-80 °C) ölçüldüğü bölgedir. Maden kaynakları; altın, kalay, elmas, kömür, petroldür.
Sibirya’nın kuzeydoğusunda yaşayan bir Türk boyu.Sahalar adıyla da bilinen Yakutların, Gulıganlarla (Kurıkanlar) Tunguzların karışmasından meydana geldiği tahmin edilmektedir. Kurıkanların, 7. yüzyılda Çin sarayına hediyeler verdikleri, Göktürk Devleti’ni ikinci defa kuran İlteriş Kağan’a karşı çıktıkları bilinmektedir. Yakutlar, 10. yüzyıldan sonra, Moğol istilaları yüzünden yurtlarını terk ederek, Selenga Irmağının aşağı kıyılarında, Angara ve Lena ırmaklarının yukarı bölgelerine göçtüler. On yedinci asrın başlarında Ruslar, Asya’yı ele geçirme tasavvurlarını gerçekleştirmek üzere, Yakutların ülkesine girmeye başladılar. 1620-1630 yılları arasında tamamen işgal ettiler. Yakutlar, zaman zaman ayaklandılar ise de, bir netice elde edemediler. Bu tarihten sonra Yakutların büyük çoğunluğu, Rusların etkisiyle Hıristiyanlaştı. Buna rağmen Şamanî inançlarını da devam ettirmişlerdir.

Rusya ve Yakutistan(Saha) Özerk Cumhuriyeti




Hoşgeldiniz