Bir Oda Müziği Şöleni: Aşkın Ensemble… H. Dilek Özkan
Toplam Okunma: 4636 | En Son Okunma: 19.11.2024 - 12:34
6 Şubat 2010 Akşamı 3. Yılına giren ve tamamı genç müzisyenlerden oluşan Aşkın Ensemble ve ünlü Solist Prof.Dr. Cihat Aşkın izleyiciler tarafından beğenilen bir repertuar ile CRR Konser Salonu’nda idiler. “Saba Melikesinin Gelişi” Haendel’in 1748 yılında, anonim bir metin kullanarak bestelediği ve konusunu Eski Ahit’ten alan Solomon Orotoryosu ’ndandır. Üç bölümlük orotoryonun 3. bölümünün giriş müziği olarak yazılan bu Sinfonia’da; eserin girişindeki karakteristik canlılığı Aşkın Ensemble; oda müziği yapıtlarına özgü melodik duyumda ve senfonik bir bütünsellikle seslendirdi. Devamında ise Saba Melikesi’nin gelişini kutlayan temanın şükran melodileri; yaylı çalgıların konçertant akışında dinleyiciye hissettirildi…
CRR Konser Salonu 6 Şubat 2010 Akşamı bir yaylı çalgılar şölenine ev sahipliği yaptı. 3. Yılına giren ve tamamı genç müzisyenlerden oluşan Aşkın Ensemble ve ünlü virtüöz Solist Prof.Dr. Cihat Aşkın izleyiciler tarafından beğenilen bir repertuar ile sahnede idiler.
Konserin ilk bölümünde; eserlerinde Alman, Fransız, İtalyan ve İngiliz ekollerinin sentezini barındıran, Barok Dönem’in uluslar arası nitelikteki bestecisi, Georg Friedrich Haendel’in (1685-1759) 2 önemli eseri ile başlangıç yapıldı.
Queen of Sheba*- “Saba Melikesinin Gelişi”; (HWV 67) Haendel’in 1748 yılında, anonim bir metin kullanarak bestelediği ve konusunu Eski Ahit’ten alan Solomon Orotoryosu’ndandır. Üç bölümlük orotoryonun 3. bölümünün giriş müziği olarak yazılan bu Sinfonia’da; eserin girişindeki karakteristik canlılığı Aşkın Ensemble; oda müziği yapıtlarına özgü melodik duyumda ve senfonik bir bütünsellikle sunmuş devamında ise Saba Melikesi’nin gelişini kutlayan temanın şükran melodileri; yaylı çalgıların konçertant akışında dinleyiciye hissettirildi.
Passacaglia ise; Haendel’in; 7 numaralı suitinin (HWV 432) sonuncusu olup en ünlü klavsen parçalarından biridir. Norveç’li violinist ve orkestra şefi; Johan Halvorsen (1864-1935) tarafından keman ve viyolonsele uyarlanmıştır. Bu eserde Solist Cihat Aşkın tarafından seslendirilen solo partilerdeki farklı teknik ve üstün sanatlı yorum farkedilirken, viyolonsel partilerindeki bas temaları ile bütünleşen kemanların stilistik arpejleri ile tınısal kontrastlar; dinleyiciye oldukça renkli duyumlar yaşattı.
Bu bölümdeki üçüncü eser; Viyana Klasiklerinin senfonik yönü güçlü bestecisi Franz Joseph Haydn’ın (1732-1809) Do Majör Konçerto’su (Hob.VIIa No.1); 3 bölümden oluşmaktadır:
Allegro Moderato-Adagio-Finale: Presto
En önemli özelliği solo kemana eşlik eden topluluk için yazılmasıdır. Aşkın Ensemble; ritornello ile başlayan eserin ilk bölümündeki karakteristik girişinde naif ancak melodik tempoyu vurgulayarak solo geçişlere yer verdi. Solo kemanın duyurduğu temanın taşıdığı estetik unsurlar; ikinci ritornellodan sonra modülasyonun getirdiği değişik esinti, üçüncü ritornelloda tekrarlanan solo ve dördüncü ritornello ile son bulan ritmik yapı canlı bir bütünlük içinde dinleyiciye sunuldu. İkinci bölümün hüzünlü ve zarif melodik karakterini Solo Keman duyururken, ona eşlik eden yaylı çalgıların sanatkarane nüansları oldukça başarılıydı. Finalde; Solist Cihat Aşkın tarafından ana tema; virtüöziteye özgü melodik devinimler ile pianissimo olarak sunuldu ve sonrasında, dinamik bir formda son buldu.
Birinci bölümün son eseri -halen İzmir’de yaşayan ve Konak Kemeraltı’ndaki Levent MüzikKitapevi’ni işleten- 1923 doğumlu önemli bir Türk Bestecisi Necdet Levent’in Op.9 Üç Enstrümantal Parça’ydı. Yapıt yaylı çalgılar için 1977 yılında bestelenmiştir. Eserdeki, tonal yapı Avrupa Sanat Müziği’nin Çağdaş Türk Müziği’ne etkisi ve 20. yy yenileşme akımları çerçevesinde şekillendirilmiş izleniminde olsa da, Klasik üslubun armonik özelliklerinden esintiler de taşımakta. Çağdaş Türk Müziği’nde çeşitli armoni sentezlerinin yaratıcısı olan Necdet Levent’in; bu eserde sunduğu farklı temaları ve modalite açısından yaptığı işlemeleri Aşkın Ensemble, Solist, keman ve viyolonseller arası solo geçişlerle, etkili nüanslar ve ritmik yapıdaki hünerli teknikler ile dinleyicilere sunmuştur.
İkinci bölümde seslendirilen P. İ. Tchaikovsky’nin (1840-1893) Souvenir de Florence Re minör, Op.70; bestecinin son oda müziği eseridir. Altılı olarak yazılan eserin dört bölümü; Allegro con spirito-Adagio cantabile e con moto- Allegro Moderato-Allegro Vivace’dir.
Eserin girişindeki sıradışı başlangıç temasını kemanlar; keyifli ve canlı bir ifadeyle seslendirirken, viyolonseller ve Solist ile şekillenen çalgıdan çalgıya geçişlerle süslü tema; hafif, güçlü, canlı, hızlı nüanslarla enerjik bir sunumla dinleyicilere hissettirildi. Hafifçe esen rüzgarın getirdiği tınısal fısıldamalar ile gelişen ikinci bölümde; tema akorlar ile vurgulandı ve viyolonsel ile solo keman arasında geçen diyalogların kemanlar ile tamamlandığı atmosfer oldukça büyüleyiciydi. Üçüncü bölümdeki icrada hareketli ve canlı yapı eserin karakteristiğini hissettiriyordu. Dördüncü bölümdeki lirik ama canlı ifade, Solist tarafından vurgulanırken, arka plandaki yorulmak bilmeyen yapı eşlikler ile sürdürülmekteydi. Bu eserde özellikle tınısal çerçevede vurgulanan yay efektleri dikkat çekiciydi ve güçlü bir finalle son bulduğunda dinleyicilerin nefeslerini tutmuş oldukları hissediliyordu.
Cihat Aşkın’ın hem Solist hem de Maestro olarak yer aldığı konserde topluluk üyelerinin kendi içlerinde ve üstadları Aşkın ile yakaladıkları polifonik uyum dinleyicilerin izlenimlerine de yansıyordu.
Aşkın Ensemble’ın Dünya standartlarında bir topluluk olması Doğu ve Batı ezgilerini benzersiz bir hünerle yorumlayabilme gücü Çağdaş Türk Müziği Toplulukları arasında seçkin bir yer edinmesini sağlamıştır. Topluluk üyelerinin performanslarının; nice ünlü orkestraların yaylı çalgılar performanslarından bir eksiği olmadığı gibi; duygulanım açısından bazı yerlerde “fazlası vardı” dersek mübalağa etmiş olmayız.
Ünlü Virtüözümüz Cihat Aşkın ve Aşkın Ensemble’ı sanatseverlerin 17 Şubat 2010 Salı Akşamı Beşiktaş/Akatlar’daki Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde(MKM) Peter Jablonski ile verecekleri konserde de izleme şansı olacağını belirtmek istiyoruz.
_____________________________________________
(*) Eseri bir başka kayıttan dinlemek için: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Handel_-_Entrance_to_the_Queen_of_Sheba.ogg)
Aşkın Ensemble