TRT Müzik, TRT 2 Kadar ‘Müzik’ Kokulu Olamadı… Aykut ışıklar
Toplam Okunma: 4817 | En Son Okunma: 19.11.2024 - 12:43
TRT Müzik antenlere çıktığı günden beri, ‘Belki düzelir’ diye bekledim. Ama artık acı gerçekleri yazmam gerekiyor. TRT için vergi veren gerçek patronlarla, yani ‘vatandaş’ ile paylaşmam gerekiyor… Hoş, umudumu yitirmiş değilim. Çünkü müzik çok renkli ve sonsuz malzeme… Ne yazık ki çok acemi kişilere teslim edilmiş. Ekrana gelenler halkın çok gerisinde olduğu için izlenmiyor ve beğenilmiyor. Çok fena, müzisyenler tarafından dışlandı. Peki niye?..
Çok basit daha açılıştaki vefasızlık ve bilgisizlik, maça yenik başlamalarına neden oldu.
Ajda Pekkan ile Sezen Aksu’nun birbirinin gözüne baka baka iki şarkı söylemesi sadece magazin haberi… Olayın müzik ve sanatçı felsefesini bozdu. Çünkü gereksiz bir şov idi ve aldıkları para TRT Müzik Kanalı’ndan daha çok konuşuldu. Ayrıca tüm müzisyenleri kızdırdı. Şimdi kim, TRT’ye para almadan gider?
Bu tabii ki bilinçli bir strateji hatası… Menajerler, danışmanlar, gizli yapımcılar açılıştan yolunu bulan bilumum kişilere afiyet olsun…
Müziğine ve TRT’ye yıllarca çok büyük emek vermiş gerek sanatçı gerekse TV’ciler ise ortada görülmedi. Belki çağrıldılar da gelmediler. Bu daha da trajik… Bakın aradan kaç gün geçti, radyo ve stüdyo kulislerinde hâlâ dedikodusu yapılıyor.
Hadi açılış aceleye geldi, salon küçüktü, iyi planlanmadı falan filan. Ama daha sonraki günlerde neden müzik kanalına yakışır olamadı? Neden TRT 2 kadar olamıyor?
İşi bilenleri seçmek için de işi bilmek gerekiyor
Ben isterdim ki, TRT’de teknik olarak devrim yapan eski TV Daire Başkanı Yılmaz Dağdeviren, ilk gündüz kuşağını gerçekleştiren Serpil Akıllıoğlu, Tele-Pazar yapımcılığı ile yola çıkan Bülent Varol da orada olsun. Onlar müzik-TV ilişkisi adına sembol isimler. Arada bir de olsa ‘nostaljik’ programlar yapsın. Şayet var ise…
Eee bu ayıp da basın ilişkilerini organize eden hanımefendilerin… İstanbul TV’sinden biri arayıp da bilgi mi verdi? Kusura bakmayın ama bütün gün TRT Müzik karşına geçip, ‘Ne var ne yok’ diye bekleyecek değilim.
Müzik-eğlence programlarına hayatını adayan İskender Salgılı, Adil Örs, Adil Daldal, Bülent Osma, Erşan Başbuğ, Adem Gürses, Kahraman Afyonoğlu, Nazif Arda, Tansu Polatkan, Bülent Özveren, Sedat Örs, Faruk Bayhan gibi efsane TRT’cileri açılışta var mıydı? Muhafazakâr, dini bütün yeni TRT’nin vefa duygusunu merak ettim de…
Ben isterdim ki Batı müziğinde yola tango veya kanto ile çıkılsın. Nerden nereye geldiğimiz anlatılsın. Her biri ayrı tarzın öncüsü olan kilometre taşları Nurhan Damcıoğlu, Secaattin Tanyeli, Ayten Alpman, Erol Büyükburç, Özdemir Erdoğan, Moğollar ile devam edilip Hadise ile noktalansın. Bu iş eski plak toplayıcılığı ile olmaz.
Halk müziğinde yaşayan efsane çok… İzzet Altınmeşe, Selahattin Alpay, Ümit Tokçan ile dolaşıp Zara, Arif Sağ ile dursun.
Türk sanat müziğinde… Emel Sayın, Muazzez Abacı, Seçil Heper gibi eski radyo sanatçıları, bugünlerin en beğenilen TRT yorumcuları Umut Akbulut, Seda Gülbeyaz, Esra İçöz, Tuğçe Pala ile düet yapamaz mı?
Fantezi müzikte Neşe Karaböcek efsanesini kim inkar edebilir? Hatta ben olsam Orhan Gencebay ile Karaböcek’i yan yana getirirdim.
Keşke TRT Müzik’in açılışını da ustalara bıraksalardı… TRT’nin bundan 30 yıl önce ekrana getirdiği müzik eğlence programlarını düşünün. Örneğin Bizden Size’yi… Şimdi böyle program var mı? Ankara’da büyük stüdyoda halkın önünde çekilen kaç TRT yapımı var?
Gündüz kuşakları deseniz… Sanatçılara resmen acıyorum. İlkokul müsameresi gibi… Müzik belgesellerine arada bir bakıyorum. Çok üzülüyorum. Müzik tarihi de yalan yanlış yazılıyor. Hep ahbap-çavuş ilişkileri… Cahiller oradan buradan duydukları ile belgesel hazırlamış.
TRT Genel Müdürü göreve geldiği gün “Ben yayıncılıktan anlamam. Ben yöneticiyim. İşi bilenleri seçerim” demişti. Ama işi bilenleri seçebilmek için de işi bilmek gerekiyormuş.(1)
_________________________________
(1) http://www.bugun.com.tr/kose-yazisi/85883-trt-muzik-trt-2-kadar-muzik-kokulu-olamadi-makalesi.aspx