Derya Türkan - Renaud Garcıa-Fons- Uğur Işık Konseri…


Toplam Okunma: 3301 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 21:19
Kategori: Konserler

Geleneksel Türk müziğinin eserlerinin ilk kısmı 17. yüzyılın ilk çeyreğinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’da yaşayan Avrupalılar tarafından notaya alındı. Polonya/Leh asıllı Alberto Bobowski (Ali Ufki) ve Dimitrius Cantemir gibi vatandaşlarımızın notaya kaydettikleri bu GTSM eserlerinin çoğu zamanla unutuldu. Sonraki yüzyıllarda ise (20.yy’da ilk kez R.Ayangil dışında) hemen hiç seslendirilmediler… Sözkonusu eserlerden seçmeler Derya Türkan - Renaud Garcıa-Fons- Uğur Işık’ın tını birlikteliğin- de dile geliyor…Yer: İstanbul CRR, Tarih: 11 Aralık 2009 Cuma

Türkiye’nin içten gelen özgün kemençe yayı  Derya Türkan, bu eserler projesinde Türkiye’nin seçkin çelisti Uğur Işık ile tanınmış Fransız kontrbasçı Renaud Garcia-Fons’un eşliğinde çağdaş bir yorumla icra ediyorlar.

Geleneksel müziğimizin panteon çalgısı kemençenin sınırları eserlerin icrasında yüksek bir müzikal çizgide seyrederken, çello ile kontrbasın tınılarıyla beraber yepyeni bir ses sentezi oluşturuyor.

Konserde yeralan eserler Osmanlı padişahının İstanbul Sarayı’ndaki özel dairesinde dinlemesi için bestelenmişlerdir. Besteciler ise Osmanlı imparatorluğu’nu oluşturan değişik uluslara mensup kişiler olup eserleri,  Osmanlı İmparatorluğu’na 17. yüzyılda hâkim olan ezgi anlayışını yansıtmaktadır.

Çoğu ilk defa seslendirilecek olan üç asır öncesinin GTSM eserleri izleyeceğiniz konserde bugün de rahatlıkla anlaşılabilecek bir kimliğe bürünüyor…




Hoşgeldiniz