Tutkalsız Bağlama Olur mu?..


Toplam Okunma: 8334 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 06:13
Kategori: Haberler, Çalgılar

Sivas’ın bağlama yapımcılarından Şentürk İyidoğan’ın son denemesi hayli ilginç ve merak uyandırıcı. “Tutkalsız bağlama”… Hiçbir ek yerinde tutkal kullanılmayıp, ustanın kendine özgü “geçme” tekniğiyle imal edilen bağlama, aynı zamanda balta ile şekil verilmesi ve oyulması nedeniyle “balta bağlama” olarak da adlandırılıyor. Çalgının yapım tekniğinin işlevsel olup olmadığının ancak aradan yıllar geçtikten sonra anlaşılabileceğini de ayrıca belirtmek gerek… Haber şöyle:

SİVAS’TA saz imal eden Şentürk İyidoğan, dut ağacına baltayla şekil vererek hiç yapıştırıcı kullanmadan bağlama yaptı.

Şentürk İyidoğan’ın çalgı yapım atölyesi Sivas 4 Eylül Sanayi Sitesi’nde.

Hiç yapıştırıcı kullanmadan çalgı eklem yerlerinde ağacı birbirine kenetleme tekniklerinden faydalandıklarını söyleyen Sivas’lı bağlama yapımcısı Şentürk İyidoğan, dut ağacına balta ile şekil vererek imal ettikleri sazlara ‘’balta saz’’ adını verdiklerini ve bu sazın 3 telli olduğunu belirterek, ‘’Balta saz, diğer aletler kullanılmadan, baltayla şekil verilen bir sazdır… Bu bağlamayı hiç yapıştırıcı kullanmadan bir yılda yaptık… ‘Yapılabilir mi?’ dedik ve yaptık’’ dedi.

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’ndaki caminin dengesinin bozulup bozulmadığı orada bulunan denge taşından takip edilmektedir. İşte bu denge taşından esinlenerek çalgının sapına/sap birleşim yerine bir denge taşı koyduğunu anlatan İyidoğan, ‘’sazın ağacının oynayıp oynamayacağını, esneyip esnemeyeceğini buradan takip ettiklerini’’ söylüyor.

Sivas’lı bağlama yapımcısı Şentürk İyidoğan




Hoşgeldiniz