MEB T.T.K’nun 80 Sayılı Kararında Müzik Öğretmenliği -2- … Y.Doç.Dr. Göktan Ay
Toplam Okunma: 4954 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 22:00
Biz yıllardan beri müzik ve sanat alanında terminolojik birliğin sağlanması gerektiğini, bölümlerin, ortak dersler alsa dahi amaçları doğrultusunda mezun vermesi gerektiğini belirtiyoruz ki akademik anlayışın özelliği bu olsa gerek… Müzik öğretmenliğinin de çok yönlü olduğunu, günümüze kadar çok programlar değiştirildiğini, en son YÖK tarafından hazırlanan ve bölümlere gönderilen programlar konusunda dahi yoğun eleştiriler yapıldığını biliyoruz.**
MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun 80 sayılı kararında “Müzik öğretmenliği”-2- …(Terminolojiye dikkat) Y.Doç.Dr. Göktan Ay
Bir insan dilinin altında gizlidir… Hz. Muhammed
MEB Tebliğler Dergisinde (cilt:72, Temmuz 2009, sayı:2622) TTK Başkanlığı tarafından yayımlanan kararda “Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar” belirtiliyor.
57. sırada “müzik” yer alıyor. Müzik öğretmeni olarak mezunların atanacağı “Yüksek öğretim kurumları” da aşağıdaki gibi belirtilmiş;
1. Müzik Öğretmenliği
2. Müzik bölümü/ana bilim dalları (*)
3. Güzel Sanatlar Fakültesi ve Türk Musikisi Devlet
Konservatuvarı ile Devlet Konservatuvarının;
- Temel Bilimler Bölümü (*)
- Kompozisyon Bölümü (*)
- Ses Eğitimi Bölümü (*)
- Müzik Bilimleri Bölümü (*)
- Çalgı Bölümleri (Nefesli Çalgılar, Yaylı
Çalgılar, Vurmalı Çalgılar, Piyano ve Harp,
Piyano, Mızraplı Çalgılar) (*)
- Bando Şefliği (*)
- Folklor ve Etnomüzikoloji (*)
- Müzikoloji (*)
- Opera (*)
- Şan ve Opera (*)
- Türk Sanat Müziği (*)
- Çalgı Yapımı (*)
- Şan (*)
- Türk Halk Oyunları (*)
- Türk Müziği (*)
- Türk Musikisi (*)
- Koro (*)
- Müzik Teknolojisi (*)
- Müzik Teorisi (*)
(*) Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan/açılacak olan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayanlar atanmaktadır.
Biz yıllardan beri müzik ve sanat alanında terminolojik birliğin sağlanması gerektiğini, bölümlerin, ortak dersler alsa dahi amaçları doğrultusunda mezun vermesi gerektiğini belirtiyoruz ki akademik anlayışın özelliği bu olsa gerek…
Müzik öğretmenliğinin de çok yönlü olduğunu, günümüze kadar çok programlar değiştirildiğini, en son YÖK tarafından hazırlanan ve bölümlere gönderilen programlar konusunda dahi yoğun eleştiriler yapıldığını biliyoruz.*
Sonuçta müzik öğretmeni yetiştirme amaçlı; çocuklara, marşlara (öncelikle İstiklal Marşımıza), okul şarkılarına, çalgı öğretmeye, eğitim formasyonu vermeye (özellikle flüt)yönelik bir program işlenmeye (25 in üzerinde müzik öğretmenliği ABD) devam ediliyor.
Şimdi bu gerçekler ortadayken, özellikle; bando şefliği, müzikoloji, şan, folklor ve etno-müzikoloji, çalgı yapımı, halk oyunları, müzik teknolojisi, müzik teorisi programları ne kadar müzik öğretmenliği programları ile örtüşmektedir? Solfej dersleri yeterli midir? Okul marşları/şarkıları öğrenmeyen öğrenci nasıl müzik dersine faydalı olacaktır? Teoriye dayanan bölümlerin, müzik dersinde –blok flüt eğitimi de dahil- başarısı nasıl sağlanacaktır?
Çalgı Bölümü altında, çalgıları sınıflarken piyano’nun ayrı belirtilmesi nedendir? “Tuşlu çalgılar” dense daha doğru ve bilimsel değil midir?
Aynı kararın 58 sırasında ise “Müzik aletleri yapımı” yer alıyor. Okullarda şöyle belirtilmiş;
- Enstrüman Yapım Bölümü
- Çalgı yapımı
- Mobilya ve Dekorasyon Bölümü (ilk 2 sinde eleman olmaz ise diye not düşülmüş)
Önce konservatuarlarda ve akademik çevrelerde müzik aletleri/enstrüman adının artık yerini “çalgı”ya, bölümlerin adının “çalgı yapım bölümü” ne, “çalgı bölümü”ne dönüştürüldüğünü belirtelim. (En azından çalgı /enstrüman denebilirdi)
Verilecek ders adları ise şöyle belirtilmiş;
Müzik aletleri yapımı alanının; mızraplı halk müziği enstrümanları yapımı, mızraplı sanat müziği enstrümanları yapımı, mızraplı batı müziği enstrümanları yapımı, yaylı enstrüman yapımı dallarının ortak ve dal dersleri.
Bir kere, çalgılar; halk-sanat-batı diye ayrılmıyor; mızraplı -nefesli - vurmalı - yaylı - tuşlu çalgılar ayrımı bütün dünyada kabul görmüştür.
Ayrıca, mızraplı ve yaylıların belirtilip, diğerlerinin neden belirtilmediği de anlaşılamamıştır.
Artık akademik kurumlarımız var… Yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik tezleri yapılıyor…Müzik; bilim/sanat olma yolunda hızla ilerliyor…
Bu hızı yakalamak ve aynı terminolojiyi paylaşmak, bilimsellik ve başarı için olmazsa olmaz kural olsa gerek…
___________________________________
** Uygulanmakta olan “Müzik Öğretmenliği Lisans Programı”nı www.yok.gov.tr den alabilirsiniz.