Müziğimizin Yeşeren Bahçesinde Orkestra İstanbul ve Oğuzhan Balcı… Dr. Ayhan Sarı
Toplam Okunma: 5831 | En Son Okunma: 25.11.2024 - 07:00
17 Eylül 2009 akşamı TRT 1’de İTÜ TMDK Mustafa Kemal Salonundan canlı olarak yayınlanan konser, yıllardır özlemi duyulan, beklenen bir tınının kulaklara reel yansımasıydı. Kemençe sanatçımız Derya Türkan, ardından GTSM’nin zirvedeki ismi Melihat Gülses ve THM’de bağlaması ve sesiyle Cengiz Özkan’ı Oğuzhan Balcı yönetimi ve orkestral düzenlemelerinin GTM ezgileriyle donanmış eşliğinde hayranlık ve mutlulukla dinledik. Müziğimizin geleceğine Orkestra İstanbul ve tertemiz icrası sayesinde yeniden meftun olduk…
Bu başarıda Prof.Dr. Cihat Aşkın önderliğindeki İTÜ TMDK yönetiminin ve anlayışının etkili olduğu kuşkusuz.
İTÜ TMDK Mustafa Kemal konser salonunda düzenlenen konser, müzik tarihimiz açısından son zamanların ilklerindendi. Gerçek manada Ruhi Ayangil orkestrası(ATMOK) ve Yalçın Tura ile başlayan geleneksel Türk müziğinde orkestral anlayış, Oğuzhan Balcı ile devam ediyor. THM kanalında ise desteklendiği oranda Mehmed Ali Özdemir var.
Üç telli kemençenin orkestral anlamda ses genliğinin dar kalacağı gibi tereddütler, çalgılama bilincine ulaşmış Oğuzhan Balcı sayesinde kolayca aşıldığı gibi Derya Türkan’ın yayında fersah fersah öteye geçti.
Melihat Gülses o büyülü sesi ve yorumunu çoksesli orkestra eşliğinde de yineliyerek ne kadar önemli/değerli bir ses sanatçımız olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Cengiz Özkan Türk Halk müziğini nerelere taşıyabileceğinin bilincinde olan birkaç ender sanatçımızdan biri olduğunu gösterdi.
İnsanın bir müzikten/konserden beklentisi, kendini sarmalamasından ve kalbini biraz daha hızlı attırmasından başka ne olabilir ki?..
Konserin kulaklara gelen müziği abartısız bir şekilde insanı sarmalıyor, adeta içine alıyordu. Kanımızca bu konser Türkiye’yi birleştirdi.
Ancak batı müziği yaylılar orkestrasının yerini ne zaman kemençe beşili veya dördülünden oluşan kemençe yaylılarının alacağını da düşünmeden edemedik.
Bizden ezgiler, bizden çalgıların -renk çalgısı değil de- asıl çalgı olarak kullanıldığı orkestralama aşamasının henüz beklemesinde olsak da, müziğimizin akorsal tınısını eserlerine yansıtabilen, bu müziğin içinde yetişmiş kompozitörle birleşince geleneksel Türk müziği orkestrasını hayal edenlerin bahçelerinin yıllar sonra yeniden yeşerdiğine tanık olmalarına neden oldu.
Oğuzhan Balcı nezdinde Orkestra İstanbul müzisyenlerinin temiz, bütünleşmiş performanslarını kutluyoruz.
TRT’ye konseri evlerimze ulaştırdığı için teşekkür ediyor, hem izleyemeyenler/hem de izleyenler için tekrar yayınlanması dileklerimizi iletiyoruz…
ORKESTRA İSTANBUL
2005 yılında kurulan Orkestra İstanbul öncelikle ulusal müziğimize ve ulusal müzikçilerimize hizmet etmeyi amaçlamıştır.Gerçekleştirdiği konserlerde muhakkak Türk bestecilerinin eserlerine yer vermeye yada önemli Türk solistlerle birlikte eserler seslendirmeye özen göstermektedir..
Ülkemizde orkestra müziğine olan ilgiyi arttırmak için çaba harcayan Orkestra İstanbul,özellikle içinde ulusal çizgileri barındıran ve bu yolla halka çoksesli orkestra müziğini tanıtan ve sevdiren projeleri sunarak dinleyicisinin beğenisini kazanmıştır.
TRT ile ortaklaşa gerçekleştirilecek olan bu projede ise ,TRT’nin önemli saz ve ses sanatçılarının solistliğinde, besteci Oğuzhan Balcı’nın besteleri, düzenlemeleri ve kendi şefliğindeki Orkestra İstanbul’dan bugüne kadar alışılagelmiş eserlerin yeni bir anlayışla seslendirilmesi gerçekleştirilecektir.
_________________________________________
Konser repertuarı/program şöyle idi:
17 Eylül 2009 TRT Konser Programı
ORKESTRA İSTANBUL
Şef: Oğuzhan Balcı
PROGRAM
- Yine Bir Gülnihal ( Yaylı Sazlar Beste: Hammamizade İsmail Dede Efendi
orkestrası için) Düzenleme: Oğuzhan Balcı
1. Solist
Derya Türkan 3 Telli Klasik Kemençe
3 ŞİİR
( 3 Telli Klasik Kemançe ve Yaylı Sazlar Orkestrası İçin)
- Ninni
- Halki (Heybeliada)
- Tetova’da Pazar Yeri
Beste: Oğuzhan Balcı
2. Solist TSM
Melihat Gülses
Türk Müziği Eşlik Enstrumanı
Kanun: Ahmet Meter
- Rüzgar Uyumuş Ay Dalıyor Beste: Refik Fersan
Düzenleme: Oğuzhan Balcı
- Ne Bildim Kıymetin Ne Bildin Kıymetim
Beste: Alaeddin Yavaşça
Düzenleme: Oğuzhan Balcı
- Bir Deniz ki Gözlerin Beste: Yavuz Özüstün
Düzenleme: Oğuzhan Balcı
- Denizde Akşam Beste:Kaptanzade Ali Rıza Bey
Düzenleme: Oğuzhan Balcı
3. Solist
Cengiz Özkan
- İncecikten Bir Kar Yağar Beste: Saadettin Kaynak
Söz : Karacaoğlan
Düzenleme: Oğuzhan Balcı
- Kadifeden Kesesi Kırım Türküsü
Düzenleme: Oğuzhan Balcı
- Akşam Mahnısı Beste: Tofig Guliyev
Düzenleme: Oğuzhan Balcı
- Böyle İkrar İlen Kaynak Kişi: Ali Ekber Çiçek
Düzenleme: Oğuzhan Balcı
____________________________________
Bkz: Dr. Ayhan Sarı “Oğuzhan Balcı ve İTÜ TMDK Orkestrası”
http://www.arsiv2007.musikidergisi.net/?p=243