Ramazan’da “Ramazaniye” Dinlenir… Ali Pektaş
Toplam Okunma: 4636 | En Son Okunma: 24.11.2024 - 07:22
Toplumun ortak hafızasında yer etmiş birçok gelenek ramazanda yeniden diriliyor. Fakat eski ramazanların kimi gelenekleri de unutulup gidiyor. Bunlardan biri de ramazaniyeler. Ramazaniye divan şairlerinin, ramazanın gelişini kutlamak için yazıp devlet büyüklerine sundukları kasidelere verilen isim olarak bilinse de bu ayla ilgili ya da bu aya ait fiilleri kapsayan bir tanım- lama olarak da kullanılıyor. Ramazaniyelerin en güzel örnekleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından bir albümde toplandı. 12 eser- den oluşan albümün koro şefliğini ise Taşkın Savaş üstlenmiş..
Teravih namazının rekat aralarında okunan ilahilere de, namaz sonrasında çekilen aminler ve besteli kasidelere de ramazaniye deniyor.
Ramazan kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan ‘ramazaniye’lerin en güzel örnekleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından bir albümde toplandı. Bu albümde sadece Ramazan ayında, teravih namazının rekât aralarında okunan ilahiler ve namaz sonunda çekilen ‘amin’ler ile besteli kasideler yer alıyor.
12 eserden oluşan albümün koro şefliğini Taşkın Savaş üstlenmiş.
Davul eşliğinde okunan ‘Hoş geldin’ manisi ile başlayan albüm, ‘Elveda bizden sana ey Şehr-i Rahmet’ ilahisi ile son buluyor. Yunus Emre’nin bir saba ilahisi ile sözleri Aziz Mahmud Hüdai’ye ait hicaz ilahinin de bulunduğu albümü çıkarma fikrinin eskilere dayandığını söylüyor Taşkın Savaş. Osmanlı’da müziğin aylara göre tasnif ve icra edildiğini ifade eden Savaş, mevsime, aylara ve gece gündüze göre de müziğin türünün değiştiğini söylüyor: “Mesela konusu sadece mehtap olan eserler (mehtabiye) gündüz okunmazdı.
Ramazaniye yalnız Ramazan ayında teravih namazının rekat aralarında okunan ilahilerdir. Namaz sonunda çekilen aminler ve besteli kasidelerdir.” Yaptığı araştırmalar sonucunda böyle tertip ve düzenin sadece Osmanlı müziğinde olduğunu keşfeden Savaş, çalışmayı bu yüksek anlayış ve yoğunlaşmış kültürün unutulmuş sözlü sayfalardan çıkarılarak yeniden ifade edilmesi olarak değerlendiriyor.(1)
__________________________________
(1) Zaman Gazetesi, 23 Ağustos 2009, Pazar