Kültür Bakanlığı Sanatçıları ve Teşvik… Orcan Atasoy
Toplam Okunma: 5728 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 22:12
Türkiye Cumhuriyeti yıllar yılı sonrasında Kültür Bakanlığı adı altında bir bakanlık kurmasının ardından devletin maaşlı sanatçılarını da istihdam etmeye başladı. Çünkü toplumsal sanat düzeyi gelişimi için gerekliydi. Ama beş-on yıldan beri Kültür Bakanlığında kimileri, bir sürü sınavdan geçirilerek alınan sanatçılarla ve çok gördükleri maaşlarıyla politikaya bulanmışlığın dolduruşlarında oynar oldular. Oynadıklarının sanatsal gelişim uygulamaları olsa ne ala. Ama değil. Bu kez sanatçıların üç kuruşluk teşviklerine taktılar.
Beş-on yıldan beri Kültür Bakanlığında kimileri, bir sürü sınavdan geçirilerek alınan sanatçılarla ve çok gördükleri maaşlarıyla politikaya bulanmışlığın dolduruşlarında oynar oldular.
Bir gün bakarsınız politik torpilini bulan taşradaki sanatçılar geçici görevle büyük şehirlere giderler.15 yıl sonra bakarsınız yine politikacılar “hadi yerlerinize, marş marş” derler.
Bu sanatçıların kurumları ilk kurulduklarında(1986) maaşlar üç adet üniversite arş.gör maaşı iken, şimdi iki arş gör. maaşına geriletilmiştir.
Bunu yapanların değil sanatçıyı anlamak, çoğu bir resim sergisine, tiyatroya hatta orkestra konserine gitmemiş, gitse de ya zoraki ya da birşey anlamamış olmaları kuvvetle muhtemeldir. Genelde politikaya bulaşmış insanlardır. Bu nedenle de gözleri kördür. Kendilerinden başka birşey görmezler.
Oynayacakları bir şey kalmadı. Sanatçıların üç kuruşluk teşviklerine taktılar.
Kimdir bunlar? Sanatın içinden sanatçının teşviğine göz dikerek iş yaptığını sanan birkaç bencil.
Operada bırakın teşvikle oynamayı, tüm sanatçıların puanı -maaş düşüklüğü nedeniyle- 100′dür.
Devletin sanatçıları şimdiye değin ne çektiyse alaturkalığından ve az gelişmişliğinden çekti. Genel müdürlükleri olan Tiyatro/Opera dışındaki sanat dalları birbirini yemekten kendi içinden yönetici seçebilme olgunluğuna erişemedi.
. . .
Sanatçıların aldığı maaş zaten sanatçı standartlarının çok çok altındadır.
Devlet bu sanatçıları en verimli oldukları yaşlarda sınav üstüne sınav yaparak kadrolandırmıştır.
Eh tabii aradan 25 yıl geçmiş, sanatçılar artık yaş ilerlemesine girmeye başlamışlardır. Gencecik iken al, gençlik dönemlerinde bu sanatçıları, politikacı kimliğinle atadığın işten anlamaz bürokratlar yüzünden ise yeterince değerlendireme. Yap bozlarla sisteme güvensizlik ve işlemezlik hastalığını bulaştır.
Yaşlanıp, tecrübelenip konser seçme aşamasına gelince de kimi yeni yetme gözünü hırs bürümüşlerin ağzıyla “teşviklerini kesme” yoluna git.
Artık yenilere bakmak gerek. Yeninin güzel, herkesin mutlu olacağı bir sisteme…
Devlet soyut bir kavram. Ama içinde bu sorunlara neden olanlar ise somut.
Sayın yönlendirmeci sanatçı :
Günü geldiğinde, yaşın ilerlediğinde çözümün üç kuruşluk teşvik ikramiyesine göz dikmek olmadığını sen de öğreneceksin. Böyle sığ, kültürsüz, kaba öneriler yerine daha derin, daha işlevsel çözüm şimşekleri kafanda çakacak, üç kuruşluk teşvikle oynamış olmanın vicdan hesabını yaşayacaksın.
Ve
En önemlisi de -bu krizde- sanatçıların üç kuruşluk teşvikine göz koyan biri olarak hatırlanacaksın…(1)
________________________________________
(1) http://www.mavi-nota.com/index.php?link=yazi&no=2867
* * * * * * * * * * * * * * *
Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nin konuyla ilgi yazılı açıklaması şöyle:
”Haberlerde iddia edildiği üzere teşvik ikramiyelerinin iptal edilmesi, kısılması ya da artık verilmemesi gibi bir durum söz konusu değildir”
Teşvik ikramiyesine ilişkin ilgili kararname ve Bakanlar Kurulu kararlarına yer verilen açıklamada, haberlerde yer aldığı gibi ödemelerin Haziran ve Aralık aylarında yapılabileceğine ilişkin olarak Bakanlar Kurulu’nun bağlayıcı kararı bulunmadığı ifade edildi.
Yeni teşvik kriterleri
Kurumunun talep ettiği her etkinliğe yıl boyunca katılarak üstün performans gösteren sanatçıların şikayeti üzerine inceleme yapıldığı anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: ”Yapılan incelemelerde bakanlığımızın sanat kurumlarında 30 günden fazla rapor almayan ve disiplin cezası bulunmayan herkesin teşvik ikramiyesi alması gibi bir durumun mevcudiyeti tespit edilmiştir. Buna göre, fiilen yılda bir konsere katılan sanatçı ile her hafta sahneye çıkan sanatçı aynı oranda teşvik edilmektedir.
Bakanlığımızca konuyla ilgili olarak sanatçıların yaptığı yazılı ve sözlü şikayetler değerlendirilmiş ve teşvik ikramiyesi kriterleri yeniden gözden geçirilerek, sanatçıların bağlı bulundukları sanat birimlerinin durum değerlendirmesi yapması istenmiştir. Bu çalışma sonuçlanıncaya kadar teşvik ikramiyesine hak kazanan sanatçıların tespiti, ancak Haziran ayının sonuna yetiştirilebilmiş ve ödeme emri bu tarihte gerçekleştirilmiştir.
Öte yandan, haberlerde sanatçılara herhangi bir kritere bağlı olmaksızın ilgili Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda yılda dört defa (Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim) verilen ikramiyenin sözü edilen teşvik ikramiyesiyle ilişkisi bulunmamakta ve ikramiye ödemelerine devam edilmektedir.”
AA