Milli Eğitim Akademisi Açılıyor, Milli Müzik Akademisi Neden Olmasın?.. Y.Doç.Dr. Göktan Ay


Toplam Okunma: 3428 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 12:48
Kategori: Fikir Yazıları

Bilindiği üzere 1982 YÖK yasası çıkarılırken, bütün yükseköğretim kurumlarının bir çatı altında toplanarak, düzen ve birlik sağlanması düşünülmüştü. Özellikle, sanat eğitimi yapan, özellikleri ile farklı olan konservatuarların böyle bir yapıya girmemesi için de yoğun çalışılmış ancak başarıya ulaşılamamıştı. Üniversite sistemi içinde konservatuarların sağlıklı çalışıp çalışmadığını araştırmalardan, çalışmalardan okuyabilirsiniz. Özellikle ales ve üds gibi sınavların, yeteneği ve bilimsel/sanatsal çalışmayı geçerek, öne çıkması, baraj yapılması şiddetli eleştiri konusu olmaya devam ediyor…

Yine, konservatuarların “yüksekokul mu?, fakülte mi?, rektörlüğe bağlı birim mi?” olduğunun dahi belirlenmemesi, sanatta yeterlik yapanların unvan kullanamaması v.b. gündemi oluşturuyor.

Ancak, nedense, eğitimcileri ilgilendiren önemli konularda çözüm için bir adım atılamıyor…

Aynı yasa ile “Eğitim Fakülteleri” öğretmen yetiştiren kurumlar olarak revize edilmiş, hatta müzik ve resim bölümleri birleştirilerek, anabilim dalına düşürülmüştü. YÖK tarafından hazırlanan merkezi “müzik/resim eğitim planları” büyük eleştiri konusu olmuş ancak değişen bir şey olmamış, bu değişikliğin eğitime/öğretmen adaylarına nasıl bir güç kattığı da anlaşılamamıştı…

Demek ki YÖK yapılanması ve MEB Genel Müdürlükleri ile eğitim sorunları çözülemedi, yeterlik sağlanmadı ki; bir üst birim oluşturulması için harekete geçildi… Öğretmenlik kutsal ve önemli bir meslektir. Mezunların donanımda aksamaması gereklidir. Bu nedenle de her alan kendi içinde/yapılanmada düşünülmelidir. Bilinmektedir ki; belli ve özellikli dallar bir sistem içinde eritilmeye çalışılırsa, alandakiler işin içinde olmaz ise, gelişim engellemiş olur.

MEB bir kanun teklifi ile “Millî Eğitim Akademisinde eğitim görme tercih nedenidir.” diyerek, “Milli Eğitim Akademisi” ni kurmaya karar vermiş, kanun teklifi hazırlamış. Elbette, kanunlaşacağına kesin gözü ile bakılıyor.

GENEL GEREKÇE
30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanunun 55 inci maddesinde Millî Eğitim Akademisi, Millî Eğitim Bakanlığının bağlı kuruluşu olarak yer almış; ancak bugüne dek bu Kuruma işlerlik kazandırılamamıştır.
Bilimsel alandaki gelişmeler, bireyleri ve toplumları derinden etkilemekte, onların donanımlı olarak bilimsel faaliyetler içinde yer almalarını zorunlu kılmaktadır. Bilginin baş döndürücü hızı ve zenginliği karşısında çağı yakalama ve medenî milletler arasında yarışı sürdürebilmenin en doğru yolu, bu zorunluluğun yerine getirilmesiyle mümkün olabilecektir. Toplumsal hayatın her alanı ve evresiyle iç içe olan eğitimin; eğitici, yönetici ve denetleyici kadrosuyla yukarıda çerçevesi çizilen olgunun dışında kalması düşünülemez. Çağdaş ölçütlere göre yürütülecek eğitim faaliyetlerinde görev alacak kadronun; modern ve çağdaş eğitim ve bilim anlayışının gerektirdiği bilgi, beceri ve tutumları kazanmış uzmanlar olarak yetiştirilmeleri gerekmektedir.

Millî Eğitim Akademisinin kurulması, yasal bir gereklilik olmasının yanında, ileri eğitim sistemlerini gerçekleştirmiş ülkelerde pek çok ve değişik örneğine rastlanıldığı üzere, çağdaş ve modern bir ihtiyaçtır. Bu nedenledir ki, gelişmiş her ülke, kendi siyasî, sosyal, ekonomik ve kültürel durumunu dikkate alarak, geleceğine sahip çıkma noktasında, eğitim faaliyetlerini yürütmekle yükümlü personelini akademik düzeyde yetiştirmeyi amaçlayan bir yapılanma içindedir.

Millî Eğitim Akademisinin kurulmasıyla, öğretmenler başta olmak üzere, eğitim yönetimi ve denetimi alanlarında görev alacak ve hâlen çalışmakta olan personelin, bilimsel ölçütler ve gelişmeler ile uygulamalar doğrultusunda meslek içinde eğitimlerinin yapılması ve kariyerlerinin geliştirilmesi sağlanmış olacaktır. Bakanlığın merkez ve taşra teşkilâtında bir üst göreve atanmada; Akademide eğitim almış olmakla kazanılacak ehliyet, kariyer ve liyakatin dikkate alınacak olması, Millî Eğitim Akademisini kurumsal anlamda işlevsel yaptığı kadar, eğitim kadrolarında görev alacak personeli de güçlü ve donanımlı kılacaktır.

Araştırma-geliştirme faaliyetleri kapsamında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumları ile personelinin verimliliğini artırmak amacıyla uluslararası düzeyde kalite standardı ve göstergelerinin belirlenmesi doğrultusunda çalışmalar da Millî Eğitim Akademisi tarafından yürütülecektir.

Sonuç olarak, Millî Eğitim Akademisi ile Akademiye bağlı eğitim merkezlerinde gerçekleştirilecek eğitimle; personelin çağdaş eğitim programları ile yöntem ve teknolojilerini yakından tanımalarının yolu açılacak, uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesinin bilgi ve becerisini kazanmaları sağlanacaktır.
.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA…

KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI (Önemli maddeler verilmiştir)

MADDE 2- 3797 sayılı Kanunun 35 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Millî Eğitim Akademisi Başkanlığı

MADDE 35- Millî Eğitim Akademisi Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlık personelinin görev alanlarıyla ilgili yeni bilgi ve teknikleri öğrenmelerine, mesleki nitelik ve kariyerlerini geliştirip yükseltmelerine, verimliliklerini artırmalarına yönelik hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak ve uygulamak,
b) Öğretmenlik meslek bilgisi eğitimini vermek,
c) Öğretmen nitelikleri ve yeterliklerinin geliştirilmesine yönelik politikaların belirlenmesinde ilgili birim, kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak,
d) Öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarıyla gerekli koordinasyon ve iş birliğini sağlamak,
e) Görev alanıyla ilgili konularda, yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak, ortak eğitim programları düzenlemek ve uygulamak,
f) Eğitim ve öğretim alanında yurt içi ve yurt dışında meydana gelen bilimsel ve teknolojik gelişmelerle uygulamaları incelemek, araştırmak ve takip etmek, bu konularda proje ve yayın yapmak ve yaptırmak,
g) Bakanlık personelinin eğitimleri ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası bilimsel toplantı, sempozyum, kongre, konferans ve benzeri etkinlikler gerçekleştirmek,
h) Görev alanına giren konularda danışmanlık hizmeti vermek ve görüş bildirmek, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yürütülen çalışmalara katkı sağlamak, gerekli etkinlikleri düzenlemek,
ı) 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde yurt dışına gönderileceklere hazırlık eğitimi vermek,
j) Eğitim kurumlarının akredite edilmesi konusunda ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak,
k) Hizmet içi eğitim kurumlarının eğitim, öğretim ve yönetimi ile ilgili görev ve hizmetlerini yürütmek,
l) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Bu görevleri yerine getirmek üzere Bakanlar Kurulu kararıyla Millî Eğitim Akademisi Başkanlığına bağlı eğitim enstitüleri kurulabilir.”

MADDE 3- 3797 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Millî Eğitim Akademisinde eğitim görme tercih nedenidir.”

MADDE 6- 3797 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.
“Görevlendirme

EK MADDE 4- Millî Eğitim Akademisinde, yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği yapılarak 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 38 inci maddesi hükümlerine göre geçici olarak öğretim elemanı ile Bakanlık personeli görevlendirilebilir.
Akademide, 2547 sayılı Kanunun 34 üncü ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 16 ncı maddeleri hükümlerine göre sözleşmeli olarak yabancı uyruklu öğretim elemanları çalıştırılabilir.
Akademide ders vermekle görevlendirilen üniversite öğretim elemanlarına 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre, Bakanlık personeline birinci derecede olanlar için profesörlere, ikinci derece olanlar için doçentlere, üç veya daha aşağı derecede olanlar için okutmanlara ödenen kadar ders ücreti ödenir. Ancak Bakanlık personeline ödenen ders ücreti, haftada 15 saati, bir takvim yılında 240 saati aşamaz.

MADDE 12- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
_______________________________________________




Hoşgeldiniz