Beyrut Holy Spirit Üniversitesi Ud Yarışması’nda 2. Olduk…


Toplam Okunma: 5507 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 12:50
Kategori: Yarışmalar

Lübnan/Beyrut’ta bulunan Kaslik (USEK) Holy-Spirit Üniversitesi, Müzik Fakültesi ve Arap Müzik Akademisi tarafından ortaklaşa düzenlenen Uluslararası Ud Yarışması’na Irak, Lübnan, Mısır, Suriye, Türkiye ve Ürdün’den gelen 16 yarışmacı katıldı. Suriye’nin birinci olduğu yarışmada İkincilik ödülünü Ülkemizi temsilen yarışmaya katılan İTÜ TMDK mezunu ve yüksek lisans öğrencisi Bilen Işıktaş(d.1980) aldı.

Jüri üyeleri :

Türkiye - Mehmet Bitmez – (İTÜ TMDK Öğr. Gör.)
Lübnan - Charbel Rouhana,
Suriye - Houssain Sabsabi,
Yunanistan - Kyriakos Kalaizides
Mısır - Mamdouh Al Jibali,

İki aşamada gerçekleştirilen yarışmada Irak, Lübnan, Mısır, Suriye, Türkiye ve Ürdün’den 16 ud sanatçısı finale kaldı. Yarışmada Batı müziği yarışmalarında olduğu gibi “zorunlu eser icra etme uygulaması” gerçekleştirildi. (Darısı bizim geleneksel Türk müziği yarışmalarının başına M.D):

İlk elemede icrası zorunlu eserler:

1- Rast Saz Semai (Georges Michel) Bayati Saz Semai (Marcel Khalifeh) ya da Hüzzam Saz Semai (Mohammad Abdel Wahab)

2- Al `ousfour Al Ta’er (Mounir Bachir) ya da Kapris (Jamil Bachir) ya da Kanatlarım Olsa idi (Şerif Muhittin Targan)

3- Beyati Taksim, karara gidilmeden önce en az 6 farklı makama geçki zorunluluğu

4- Yarışmacı tarafından seçilen bir eser

İkinci eleme için çalınması zorunlu eserler:

1- Nihavend Saz Semai (Mesud Cemil), Nihavend Saz Semai (Çinuçen Tanrıkorur) ya da Kürdili Hicazkâr Saz Semai (Reşat Aysu)

2- Nihavend Longa (Marcel Khalifeh) ya da Kapris (Şerif Muhittin Targan)

3- Nihavend Taksim, karara gidilmeden önce en az 6 farklı makama geçki zorunluluğu

4- Yarışmacı tarafından seçilen bir eser.

Jüri tarafından beklenilen ana kriter  “sadece teknik ve taksim kapasitesi değil müzik kalitesinin de üst düzeyde olması” olarak açıklandı.

Yarışmada alınan dereceler:
1.Suriye
2.Türkiye
3.Suriye

* * * * * * * * * * * * * * *

BİLEN IŞIKTAŞ
1980 İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1997 yılında ud ile tanıştı. Aksaray’da Cengiz SARIKUŞ yönetimindeki Veysel müzik evinden çok kısa bir süre ud dersleri aldı. 1999 yılında udi bestekâr Polat Tezel’le tanışana kadar kendi kendine sazını ilerletti. Tezel’den kısa bir süre musıki meşk etti. 2002 yılına kadar çalışmalarını tek başına sürdürdü. 2002 yılında İTÜ Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı öğretim üyelerinden ses eğitimi bölümü öğretim görevlisi Esin Şentürk’ün yönlendirmeleriyle yine aynı konservatuar hocası Ertan Özkaya’dan ud dersleri aldı.

Aynı yıl kendisine idol olarak gördüğü udi Yurdal TOKCAN’la tanıştı. Kendisinden pek çok konuda istifade etti. Özellikle eser icra anlayışında onun yolunu benimsediği için bu tanışma ud hayatının önemli noktalarından biri oldu.

2003 yılında İTÜ Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler ve Ses Eğitimi bölümlerini kazandı. Temel Bilimler bölümünde eğitimini sürdürürken Osman Nuri Özpekel’den ve Mehmet Emin Bitmez’den nazariyat ve ud dersleri aldı; Şerif Muhiddin Targan, Nevres Bey ve Yorgo Bacanos gibi üstadların icralarını birlikte etüt etti.
2004 yılında İsviçre’de Bern Konservatuarında gitar hocalığı yapan dünyaca ünlü ud sanatçısı Mahmoud Turkmani, yine Bern Konservatuarı gitar hocası Markus Plattner gibi isimler ile İsviçre’de sahne aldı. 2004 yılında Sami Dural ve Bekir Şahin Baloğlu ile 3DEM grubunu kurdu ve grupla pek çok konserler verdi. İstanbul’da birçok konsere uduyla iştirak etti. 2005 yılında İTÜ Türk Musıkisi Devlet Konservatuarında Ses Eğitimi bölümüyle Çift Anadal Programına (ÇAP) başladı.
Geçen yıl Hollanda da ud resitalleri vermiş ve açıklamalı konserleriyle ud sazının tanıtımına katkıda bulunmuştur.

10.02.2007 de Türk Musikisi’nin Saz virtüozları, Yorgo Bacanosun 30. vefat yıldönümü nedeniyle yapılan gecede üyesi olduğu 3dem grubuyla ve Mehmet Emin Bitmezle konser verdi. 10.03.2007 de Şerif Muhittin Targanın 40. vefat yıldönümü anısı için yapılan gecede 3dem olarak konser verdi. Yine Türk Musikisi’nin Saz virtüozlari konu başlıklı konser gecesinde Udi Nevres Beyin 70.Vefat yıldönümünde 3dem grubuyla ve dokuz ud ile sahne aldı (Mehmet Emin Bitmez, Mutlu Torun, Fatih Ahıskalı, Emre Demir, Erdem Şentürk, Mete Aslan, Sami Dural, Bekir Şahin Baloğlu, Bilen Işıktaş).

Ayrıca, kendi geliştirdiği sol el tekniğiyle udda denenmemiş bir yol açtı. Udun diyapazonunu üç buçuk oktavdan beş oktava çıkardı. Kendi yapısında var olan fakat şimdiye dek kullanılmamış seslerini ortaya çıkardı. Kendi geliştirdiği pozisyonları anlatan bir metod çalışmasına başlamıştır.(*)

_____________________________




Hoşgeldiniz