Anne Karnından İtibaren Bebeklere Müzik Önerileri…
Toplam Okunma: 5748 | En Son Okunma: 24.11.2024 - 05:18
Anne karnındaki bebeğin gelecekte müzik kulağının oluşması ve kendi dünyasında huzurlu olabilmesini amaçlıyan araştırma ve de öneriler son yılların ilgi çeken araştırma ve gözlemlerinden… En belirgin ve de popüler metod, ana karnında başlayan müzik eğitimini esas alan Japon “Suzuki Metodu” . Geçtiğimiz günlerde bir annenin “Klasik batı müziği Yahoogroups” İleti Grubu’nda ”Gelecek hafta bebegimiz dunyaya gelecek. İlk gunden klasik muzikle beslemek istiyorum. Bu konuda oneriler bekliyorum…” şeklindeki sorusuna cevaben dile gelen önerileri yayınlamak, toplum müzik kulağı gelişimine katkı sağlayabilirdi(1). Aktarıyoruz:
1-
“Elektrik süpürgesi ile bebeklerin sakinleşmesi surpriz değil. Hatta bilinen birşey(doktorlar tarafından). Aynı şekilde saç kurutma makinesi ve araba motoru da etkili. Bunun nedeni bebekler 9 ay boyunca “vena cava” denilen vücuttaki en büyük toplar damar ve aort adı verilen en büyük atar damarın içinden geçen kanın türbulansını dinler. Bunu gebelik muayenesi sırasında doppler denen ultrason ile tesbit etmek de mümkün. Hatta bundan yaklaşık 3-4 yıl önce Maxi Toys’da gezinirken bir oyuncak görmüştüm. İsmi Tommy Sleep idi. Üzerine bastırınca bu doppler seslerinin kaydedilmiş olduğunu farkettim. Bebekleri sakinleştirmek için üretilmiş. Koliği tutan bebekleri anneler babalar arabayla gezdirip sakinleştirmeyi genellikle kısa sürede keşfediyorlar.”
********************
2-
”Kolik hakkında gerçek bir öyküyü paylaşmak istiyorum: Geçen yıl gibiydi sanırım arkadaşım Orhan Osman ile karşılaştım. Sohbet ederken görüşmeyeli bir kızının dünyaya geldiğini, çok ağlama problemi olduğunu ve kızı ağlamaya başladığında susturmanın imkansız bir hale geldiğinden bahsetti. Bir gün kayınvalidesi elektrik süpürgesi ile evi temizlemeye hazırlanırken kız yine ağlamaktaymış ve süpürgeyi çalıştırdığında susuvermiş. Kadıncağız hemen farketmiş bir daha denemiş gerçekten de süpürge gürültüsü kızı susturuyormuş . Başka gürültüler denemişler olmamış. Orhan da gitmiş süpürgeyi stüdyoda kaydetmiş ve cdsini yapmış “ağladığında bunu çalarsınız” demiş fakat aynı etki olmamış. Bunun üzerine bu frekanslarda başka şeyler saklı olmalı diye biraz daha detaylı bir ölçüme ve kayıda girmiş. Önce gürültüyü diplere bir yere gömmüş, sonra da bunların üstüne bazı şeyler çalmış (hep süpürge gürültüsü frekanslarını içinde barındıran) ve bir albüm yapmış. İşte “Kolik” adlı cd’nin benim bildiğim birinci elden hikayesi bu. Orhan bu konuyu bir araştırma raporu halinde ilaç firmalarına da götürmüş ve yanılmıyorsam Pfizer bu konuya destek vermiş ve eline bir miktar para geçince de Orhan hemen yeni albümü için Amerika’da çok beğendiği müzisyenlerle çalabilmek için oraya gitmiş ve albümde Dave Weckl, Chick Corea gibi ünlülerle çalmışlar.
Ayrıca bebek için sanırım ana karnındayken genelde neyi en fazla dinlediyse doğduktan sonra o eseri duyduğunda sakinleşecektir. Bebek ana karnında bir sıvı da olduğundan ve su moleküllerinin çeşitli müziklere göre etkilendiğinden yine de moleküllerini direk agressiv bir şekilde etkilemeyen müziklerin dinlenmesi yararlıdır diye düşünüyorum.
Peki bir sorum olacak: Acaba ne tür bir gizi vardı acaba şu bizim elektrik süpürgesinin?.. “
************************
3-
”Yeni doğan çocuğunuz çok ağlıyorsa ve doktor tarafından “kolik”teşhisi konmuşsa şu an piyasada “kolik” isminde bir albüm var. Eczanelerde ve müzik marketlerde satılıyor.Bu süreç sadece ilk üç ay için. Albüm içerisinde anne karnındaki seslere benzer değişik efektif sesler mevcut. Zaten çocuğun ağlaması da dış dünyaya birden adapte olamamasından kaynaklanıyor. Bu albümün başarısı bilimsel deneylerle kanıtlanmış.Yetişkinler için dinlemesinin hayli sıkıntı verici olduğunu da eklemek isterim.”
**************************
4-
“Edindiğim bir tecrübeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Şu an 2 yaş 2 aylık bir kızımız var.
Hamilelik dönemi itibarıyla her gün Mozart dinledim. Hatta doğduktan 3 gün sonra kızımızın ağlama krizini Mozart’ın Yaylı Çalgılar Dörtlüsü çözdü diyebilirim. O an inanılmazdı. Şimdi arabada “Müzik aç” diye istekte bulunuyor. Evimizde Jazz ve Klasik Müzik dinleriz. Kızımıza ben baktığım için bu konuda çok titiz davranıyorum. Özellikle iyi yorumlar dinletiyorum. Oda Müziği için yazılmış olan eserler ilk başlarda bebeğinizi biraz daha rahatlatabilir… Benim istediğim Ülkemizdeki bu müzik kirliliği içinde iyi müziği ve iyi yorumcuyu tanısın. Buna Klasik Türk Müziği ve Türk Halk Müziği de dahil. İlerde müzisyen olmasını istiyorum.
Ayrıca TRT Radyo 3 yapımcılarından arkadaşım ve ben yeni yayın döneminde çocuklar İçin bir program önerisinde bulunduk. Uygun görülürse bu bilgiyi sizlerle daha ayrıntılı olarak paylaşacağız.”
* * * * * * * * * * * * * *
(1) Klasikbatimuzigi@yahoogroups.com. ‘da yayınlanan yukarıdaki maillerin sahiplerinin ve içinde geçen kişilerin isimlerini özellikle vermedik. Çünkü isimlerinin yayınlanmasını istemiyebilirlerdi. Konunun yayınlanması ise toplum müzik kültürü açısından yararlı olacaktı. İsminin yayınlanması isteği konusunda görüş bildiren değerli mail sahiplerinin isimlerini yayınlayacağımızı belirtmek istiyoruz
Musiki Dergisi
(musikidergisi@hotmail.com)