“Müzikten Zevk Alan İnsanlar Türkiye’de de, New York’ta da, Çin’de de aynı” …
Toplam Okunma: 2885 | En Son Okunma: 02.12.2024 - 18:12
Ünlü piyanistimiz İdil Biret, New York’ta Amerika Türk Kadınlar Birliği’nin 50. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir konser verdi. İdil Biret’i sahneye davet eden merhum Arif Mardin’in eşi Latife Mardin ise gecenin hem New York’taki Türk toplumu hem de Atatürk Okulu için son derece mutlu bir gün olduğunu dile getirdi. Biret, Müziğin dünyanın her tarafından anlaşılan bir dil olduğunu söyleyerek şöyle devam etti
“Müziğin anlatmak istediği şeyler kelimeler kadar sınırlı değil, müzik hem çok şey anlatıyor, hem de belirli bir şeyi de tam anlatmıyor. Müzik biraz her şeyin üzerine çıkıyor, o yüzden dünyanın her tarafında herkes tarafından anlaşılabiliyor.” Dünyanın her yerinde iyi dinleyicinin aynı olduğunu da söyleyen Biret, “’Dikkatli, müzikten çok zevk alan insanlar Türkiye’de de, New York’ta da, Çin’de de aynı”
Biret bir soru üzerine, Türkiye’de 200 seneye yakın bir zamandır klasik müzik olduğunu, 1840′larda İstanbul’da opera olduğunu ve o zamanlar Verdi’nin yazdığı yeni eserlerin İstanbul’daki operalarda çalındığını hatırlattı. Aynı yıllarda İzmir’de operanın turne yaptığını kaydeden Biret, 20. yüzyılın başlarında belirli imkanları olan insanların evlerinde piyano çalındığını ve büyük bir müzik merakı olduğunu belirtiyor.
1847 yılında besteci Franz Liszt’in İstanbul’a gelip 4 konser verdiğini, saraydaki konserinde Padişah Abdülmecit’in Liszt’e sorduğu güzel sorular karşısında Liszt’in böylesine bilgili bir padişahla karşılaşmaktan hayrete düştüğünü anlatan Biret, aynı yıllarda İskoçya’ya giden Chopin’in Kraliçe Victoria’nın önünde çaldığını, ancak Kraliçe’nin bu konserle ilgili defterine sadece “Bugün bir piyanist piyano çaldı” yazdığını söyledi.
Türkiye’de son derece yetenekli müzisyenlerin bulunduğunu da ifade eden Biret, “Maalesef Türkiye’de bu gençler için yeteri kadar konser imkanı yok, oysa sahne tecrübesi çok önemli”…
Dünyada klasik müziğe ilginin azaldığını da belirten Biret, Batı’da eskisi kadar rağbet göremeyen klasik müziğin Uzak Doğu’da, özellikle Çin’de büyük yükselişte olduğunu da söyledi.
_____________________________________________
Tarih: 2/21/2009
http://www.turknorthamerica.com/News-op-NEArticle-sid-7613.html