Bir Garip Hayâli Orhan Kurt… Özge Bilgi(*)


Toplam Okunma: 4154 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 16:20
Kategori: Değerlerimiz

Bir Hayâli olmak… İnsanları kendi somut hayat koşuşturmalarından bir süreliğine de olsa alıp uzaklara taşımak… Bunu sadece açık beyaz saydam bir perdenin gerisinden, iki küçük sopa yardımıyla yapabilmek… Keşke bu derece basit olsa… Hayâli olmak belki Karagöz’ün gölgesinde kalıp tekrar düşünüldüğünde akılda kalmayan hayali bir kişiyi akla getirse de, Orhan Kurt bu iki cümleden daha fazlası olmalı bana göre…

Günümüz Karagöz usta hayâlilerinden olan Orhan Kurt; 1930 İstanbul doğumludur. Asıl mesleği yüksek inşaat mühendisliği olmakla beraber, Karagöz sanatını yarı ömründen fazladır sürdürmekte, en mühimi de bunu kendinde var olan estetiksel yaklaşımla yapmaktadır. Uzun senelerini müzikle iç içe geçirmiş, fasıl sanatkârlığını profesyonel mana da sürdürmüş bir hayali olması da onu diğer hayalilerden ayıran bir unsurdur.

Orhan Kurt’un müzikle iç içe oluşu uzun yıllara dayanmaktadır. Yıllarca gazinolarda fasıl sanatkarlığı yapmış, bu işle kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamıştır. Hayâli olarak, katıldığı ve düzenlediği Karagöz gösterilerinde kendinde var olan bu musiki yeteneğini kendi el yapımı tasvirleri aracılığıyla izleyenlerine sunmaktadır. Öyle ki, el yapımı tasvirlerinin içerisinde hiç de alışık olunmayan, kemençesi ile Karadenizli, zeybek ekibi, Silifke yöresi kaşıklı tasvirleri ve bunun gibi niceleri en güzel örneklerdendir.

Şimdiye kadar yapmış olduğu tasvir sayısı iki bin civarında olmakla birlikte hala tasvir yapımını kendi evindeki atölyesinde sürdürmektedir. Karagöz’e yıllarca emek vermiş ve de veriyor olması, bu önemli kültürü yurt içinde olduğu kadar yurt dışındaki konferans ve sergilerde de sunması, Türk kültüründe Karagöz’ün yaşatılması ve tanıtılması adına büyük önem taşımaktadır.

Orhan Kurt’un Karagöz ile yakinen tanışması ise sonradan hocası olmuş olan Ragıp Tuğtekin ustaya dayanmaktadır. Hocasının evinin önünden geçerken duyduğu tanbur sesi, sonrasında bu sesin geldiği yöne doğru yürümesi Ragıp Tuğtekin ustayla ilk tanışma anıdır. Muhakkak ki kendisinin tanbur icra ediyor olması da buna sebebiyet veren unsurlardan bir tanesidir.

Gerek musiki bilgisi ve repertuarı, gerekse Karagöz ile geçirmiş olduğu uzun yıllar bize gösteriyor ki, Orhan Kurt günümüz usta hayalileri arasında farklı bir yere sahiptir. Yetiştirdiği Karagözcülerin mevcut oluşu da bunu destekleyen faktörlerin içerisinde yer almaktadır. Karagöz gibi, kültürümüzün ana unsurlarını içerisinde barındıran böyle bir sanatı yıllarca kendi çabaları ile yaşatmış ve hala yaşatıyor olması, Orhan Kurt’u daha iyi anlamamız için en büyük nedendir.

Karagöz’ün yaşaması ve yaşatılması için geleceğin bize nice Orhan Kurt gibi hayaliler kazandırması dileğiyle…
___________________________________
(*) İTÜ TMDK Müzikoloji Bölümü Son Sınıf Öğrencisi




Hoşgeldiniz