İstiklal Marşı’nın Bestecisi Süreyya Operası’nda Anılacak… Ersin Antep
Toplam Okunma: 6097 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 07:39
Yakınlarınıza şu soruyu sorun: İstiklal Marşı’nın bestecisi kimdir? Çoğunluğunun marşın şairi Mehmet Akif Ersoy’u andığını, pek azının Osman Zeki Üngör ismini hatırladığını göreceksiniz. Zeki Üngör, keman virtüözü ve orkestra şefi olarak yurtdışında ülkemizi temsil eden müzik öncülerimizden biri oldu. 1934’te döndüğü İstanbul/Kadıköy’de yıllarca oturdu. Üngör 51 yıl önce Moda’da gözlerini yumdu… Etkinlik 25 Mayıs 2009, Saat: 18.00’de …
Toplumca ve devletçe unutarak bir yanımızı eksik bıraktığımız Osman Zeki Üngör; iyi eğitim görmüş, 1909’lara kadar sarayda görev yapan bir opera orkestrası olan bugünkü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı; halkla bütünleştirmiş ve yurtdışına turneye çıkararak görgüsünü geliştirmiş, kalitesini arttırmıştır. Kurtuluş mücadelesi ardından ise, resmi İstiklal Marşımızı bestelemiştir. Coşkuyla söylenen marşın, sürekli eleştirilen ve intihalle suçlanan bestecisi olmuştur. Halbuki ikinci adamı olduğu kurumu, Cumhuriyet’in emrine sokmayı başarmıştır. Müzik eğitimi veren Musiki Muallim Mektebi’ni ekibiyle birlikte kurmuş, ülkenin müzik politikasını oluşturmaya, geleceğini planlamaya dair çalışmalar yapmış ve raporlar hazırlamıştır. Seyyar Sergi adlı kültür projesine orkestrasıyla destek vererek daha ilk yıllarında Cumhuriyet’in çağdaş yüzünü yansıtacak bir misyon üstlenmiştir. Kışları Ankara’da ve yazları İstanbul’da düzenli konserlerle halkın, özellikle çocukların müzik kültürünü geliştirmeye gayret etmiştir. Mevcut kurumların gelişimine dair projeler üretmiş, opera alanında kuruluş çalışmalarına girişmiştir. Orkestrayı sivilleştirmeyi başarmış, günümüzde birçok müzik insanının hemfikir olduğu “tüm müzik dallarının eğitimde ve icrada aynı çatı altında toplanması gerektiği”ne dair en önemli yasayı çıkartmıştır. Kısacası, Müzik İnkılâbı olarak nitelendirilecek tüm atılımları üstlenmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu alanda yardımcısı olmuştur. İç çekişmeler sonucu görevinden ayrılmıştır. Sonra ne mi olmuştur? Unutulmuştur…
Osman Zeki Üngör, operaya yıllarını verdi, senfonik müziği halkla buluşturdu, keman virtüözü ve orkestra şefi olarak yurtdışında ülkemizi temsil eden öncülerden biri oldu. 1934’te döndüğü Kadıköy’de oturdu, 51 yıl önce Moda’da gözlerini yumdu.
Üngör; doğumunun 130.yıldönümünde, son nefesini verdiği Kadıköy’de, üstelik hayatını adadığı senfonik müzik ve operanın beşiği Süreyya Operası’nda, Andante Dergisi Yayın Kurulu Üyesi, Müzikbilimci ve Araştırmacı Ersin Antep’in yedi yılı aşkın süredir yürüttüğü çalışmalarda ortaya çıkan belge ve fotograflarla anlatılacak. Üngör’ün mensubu olduğu sarayın müzik kurumu hakkında, Mustafa Kemal’in 1921 tarihli müzik direktifi gibi çarpıcı bilgilerin yer alacağı konferansta ilk Türk çoksesli müzik eserlerinden de örnekler sunulacak ve etkinlik ücretsiz olarak izlenebilecek.
25 MAYIS 2009 PAZARTESİ
SAAT : 18.00